Ev sahibi ve kiracılar şimdi bu detaylara bakın! Yüzde 25 zam sınırında anlaşmazlıklar nasıl çözülebilir?
Konut kiralarında zam oranını yüzde 25 ile sınırlayan düzenleme ile ilgili detaylar merak ediliyor. Peki yüzde 25 zam sınırında anlaşmazlıklar nasıl çözülebilir? Ev sahibi kiracıya dava açabilir mi?
İstanbul’da kirada yaşayan bir diğer isim olan Ahmet, yüzde 25 zam uygulamasını ‘bir şekilde’ ev sahibine kabul ettirdiğini aktararak, geçen Haziran'da yüzde 25’lik zamla kirasının 3.700 TL olduğunu belirtti. Şimdi konut ev sahibi ile ilgili ‘kafasının rahat’ olduğunu söyleyen Ahmet, ilk fırsatta, yurt dışına yerleşmeyi planladığını dile getirdi.
KONUT SAHİBİ VE KİRACI DAVALARI ARTTI
Avukat Bilge Karan, son bir senede konut sahibi ve kiracı arasındaki davalarda yüksek artış olduğunun altını çizerek, "Ben dahil pek çok avukat meslektaşımıza son dönemde en çok başvurulan konu, kira uyuşmazlıkları oluyor" açıklamasında bulundu.
Konut sahiplerinin daha çok tahliye ve kira tespit davası açtığını, beş seneden sonra konut sahibinin kira tespit davası açma hakkı olduğunu hatırlatan Karan, konuya ilişkin "Kira sözleşmesinin yapılmasının ardından beş yıllık bir süre geçmiş ise ve ev sahibi ile kiracı zam oranı konusunda anlaşamazsa, ev sahipleri kira bedelinin tespiti davası açmayı tercih ediyor" değerlendirmesinde bulundu.
Avukat KAran, 'Kiracı yüzde 25 zam yaptı ama ev sahibi kabul etmedi. Kiracı ne yapabilir?' sorusunun yanıtını da verdi. Bu şekilde bir durumda kiracının yasal hakkı olan yüzde 25 zammı yaparak kirayı yatıracağının altını çizen Karan, "Burada dava açabilecek olan kişi ev sahibidir. O da bahsettiğim gibi beş yıl geçtiyse kira tespit davası açabilir. Uyarlama davası diye daha nadir görülen bir dava türü de var. Kira uyarlama davası, kira sözleşmesi kurulduktan sonra ortaya çıkan olağanüstü durumlar nedeniyle kira bedelinin yeni şartlara uyarlanmasını sağlayan davadır" ifadelerinbe yer verdi.
Karan, yüzde 25 zammı kabul etmeyen konut sahiplerinin kiracıları yıldırmak amacıyla tehdit veya taciz yoluna gitmesi halinde kiracıların neler yapabileceğine ilişkin de konuştu.
Konuyla ilgili "Kiracı bu durumda savcılığa şikayette bulunabilir. Kiracı, tehdit, hakaret veya taciz halinde, kişinin huzur ve sükununu bozmaktan, tehdit ya da hakaretten suç duyurusu yapabilir" ifadelerini kullanan Avukat KAran, zam sınırı uygulamasını doğru buluyor ve yüzde oranının tarafları gözetmediğini düşünüyor.
Karan, açıklamasında "Her iki tarafı da gözeten bir uygulama değil. Bazı insanlar kira geliri ile geçiniyor, dolayısıyla enflasyon karşısında yüzde 25’lik sınırlama onları da zor durumda bırakıyor. Kiracı açısından ise kiraya veren ile ilişkilerin gerilmesine yol açıyor. Ama çoğu zaman yüzde 25 uygulaması kiracıyı koruyabiliyor, zam konusunda pazarlık yapmasını sağlıyor" ifadelerine yer verdi ve bu açıdan genellikle kiracı lehine bir durumun olduğunu aktardı.
Karan, kira zammında bir sınır olması gerektiğini düşünmekle beraber, bu oranın yüzde 25’den daha yüksek olması durumunda kiracı ile kiraya veren arasındaki ilişkinin daha sağlıklı sürdürülebileceğini söyledi.
Bakan duyurdu! Burs alanlara müjde, zam geldi!
Aile Bakanlığı sosyal yardım paralarını ne zaman yatıracak? Haziran 2023 ayı aile destek ödemeleri yattı mı? |