09 / 05 / 2024

Ev sahibi ve kiracılar şimdi bu detaylara bakın! Yüzde 25 zam sınırında anlaşmazlıklar nasıl çözülebilir?

Ev sahibi ve kiracılar şimdi bu detaylara bakın! Yüzde 25 zam sınırında anlaşmazlıklar nasıl çözülebilir?

Konut kiralarında zam oranını yüzde 25 ile sınırlayan düzenleme ile ilgili detaylar merak ediliyor. Peki yüzde 25 zam sınırında anlaşmazlıklar nasıl çözülebilir? Ev sahibi kiracıya dava açabilir mi?



Gazete Duvar'da Meral Candan'ın haberine göre; Sahibindencom tarafından açıklanan raporda, Türkiye genelinde ortalama kiralık konut ilan metrekare fiyatındaki yıllık artış oranı Nisan'da yüzde 117 şeklinde belirlendi. Yıllık kira fiyatı artış oranı Mart ayından Nisan ayına İstanbul’da yüzde 127’den yüzde 117,4’e, Ankara’da yüzde 199’dan yüzde 192,2’ye, İzmir’de ise yüzde 186,5’ten yüzden 160,9’a geriledi. 

İstanbul’da yalnız yaşayan bir kiracı, yüzde 25 zam uygulaması yürürlükteyken ev sahibinin zam oranı ile ilgili sayısız tacizine maruz kaldığını ifade ederek, 3 sene önce 1.900 TL'ye tuttuğu evin kirasının bir yıl sonra 2.200 TL'ye yükseldiğini aktardı. 

Geçtiğimiz sene evde üçüncü senesine giren kiracı, yüzde 25’lik zam talebini ev sahibine ilettiğini ancak konut sahibinin tahliye için baskı yaptığını belirtti. Konuyu "Sayısız kere bana mesaj attı, komşularımı araya soktu, evi satacağını söyledi. Evin anahtarını çoğaltıp ona da vermemi istedi. Böylece evi almak isteyen olursa alıcılara evi kendi gösterecekmiş" diyerek anlatan kiracı, bunu kabul etmediğini belirtti. 

Konut sahibinin baskılarına dayanamadığı için kirasını 2 bin 200 liradan 5 bin TL'ye yükselten kiracı, ardından konut kirasını 20 bin liraya çıkarmak istediğini ve tacizlerine devam ettiğini söyledi. 

Yüzde 25 zam uygulamasını geçmişte yapamadığını ama uzatılması durumunda bu yıl kesinlikle yapacağının altını çizen kriacı, "Ev sahibim beni çok uğraştırıyor ama bu sene koşullar nedeniyle yüzde 25’in üzerine çıkamam. Ama şimdiden aramızda geçecek durumlar nedeniyle stres olmaya başladım" şeklinde konuştu. 

Ev sahibi ve kiracılar şimdi bu detaylara bakın! Yüzde 25 zam sınırında anlaşmazlıklar nasıl çözülebilir?

Ev sahibi ve kiracılar şimdi bu detaylara bakın! Yüzde 25 zam sınırında anlaşmazlıklar nasıl çözülebilir? Ev sahibi kiracıya dava açabilir mi?


Geri Dön