07 / 05 / 2024

Ev sahibim kirayı elden alıyor ne yapmalıyım?

Ev sahibim kirayı elden alıyor ne yapmalıyım?

Ev sahipleri özellikle kiracılar kendi haklarının çoğunu bilmemektedirler. Hangi durumlarda ev sahiplerinin tahliye isteyeceği bilinmediği için bu durum huzursuzluğa neden olabilir. İşte kiracıların merak ettiği birtakım konular!



EV SAHİBİM KİRAYI ELDEN ALIYOR NE YAPMALIYIM?

Konut kira ödemelerinde ev sahibinin kirayı elden almayı talep etmesi halinde yalnızca ev sahibine özel usulsüzlük cezası kesilmektedir. Ama iş yeri kiralarında ödemenin banka yolu ile değil de elden yapılma hali her iki tarafa da ceza kesilmesine yol açıyor.

1 YILLIK KİRA SÖZLEŞMESİ BİTİNCE EV SAHİBİ KİRACIYI ÇIKARABİLİR Mİ?

Kiracı ve ev sahipleri arasında bir kira sözleşmesi imzalanmaktadır. Kira sözleşmeleri bir yıl için imzalanmaktadır. Ancak ev sahibi kira sözleşmesinin bitimine dayanarak, yani bunu gerekçe göstererek kiracıyı tahliye edilemez. Eğer kanundaki sayılan tahliye sebeplerinin varlığı halinde kiracının evden çıkarılması gibi bir seçenek bulunmaktadır.

EV SAHİBİ KİRACI DAVALARI NE KADAR SÜRER?

Tahliye davası dosyanın niteliğine bağlı olarak aynı zamanda davayı görmekte olan mahkemenin iş yoğunluğu da göz önünde bulundurularak, kiracının itiraz hakkını kullanmasına göre sonuçlanma süresinde değişiklik yaşanabilir. Tahliye davalarında karar süreci yaklaşık olarak 3 ay ile 1,5 yıl arasında değişmektedir.

KİRA BEDELİ NE ZAMAN ÖDENİR?

Aksi bir hal kira sözleşmede belirtilmediği sürece kira bedelleri ay sonlarında ödeniyor. Kira sözleşmesine yazılacak olan bir madde ile kira sözleşmesinin her ayın belirli bir gününde ve peşin olacak şekilde ödeneceği kararlaştırmak gerekmektedir. Bu yasal bir durumdur.

BİR KİRACI EN FAZLA KAÇ YIL OTURABİLİR?

10 yıllık sürenin sonunda ev sahibi kiracıyı yasal olarak tahliye etme hakkına sahiptir. Bunun için ev sahibinin sözleşme bitimine 3 ay kala kiracıya yazılı olarak evi tahliye etmek istediğini haber vermeli, bildirmelidir.

100 metrekare prefabrik evler kaç lira?

TOKİ İstanbul kura tarihi açıklandı! İşte TOKİ Tuzla Aydınlı mahallesi kura tarihi!

TOGG hakkında sorulan soruların yanıtları! Elektrikli araba 100 km'de ne kadar yakar 2022? TOGG pil ömrü ne kadardır


Geri Dön