28 / 04 / 2024

Ev sahibinden habersiz yapılan masraf kiradan düşülür mü?

Ev sahibinden habersiz yapılan masraf kiradan düşülür mü?

Ev sahibinin haberi olmadan yapılan tadilatın masrafı kiradan düşülebilir mi? Kiralık evlerde yapılan tadilat masraflarının kira ücretinden düşülmesi ev sahipleri açısından büyük sıkıntı yaratıyor.



Usakgundem.com'da yer alan habere göre; Ev sahiplerinin hiç hoşlanmadıkları bir konu olan kiradaki evde tadilat yapılıp masrafının da kiradan düşülmesi oluyor. Bu nedenden dolayı kira geliri düşen ev sahipleri tadilat işlerine çok sıcak bakmıyorlar. Bu durumda kiracılar ise yaşadıkları evin çok daha iyi şartlara gelmesi için tadilat yapmak istiyorlar. Arada anlaşmazlığa sebep olan tadilatların yasal boyutu ise merak uyandırıyor.

TADİLAT MASRAFI KİRADAN NASIL DÜŞER?

Kiracının yaptğığı tadilat masrafının ortaya çıkması durumunda yapılan bu masrafın kiradan düşmesi çok kolay olmuyor. İlk başta tadilat gerektiren durum var mı yok mu bakılması gerekiyor. Bu duruma kiracının kusurundan dolayı tadilat gerekiyorsa o zaman yapılan masraf kiracıya ait olacaktır. Fakat kiracının herhangi bir dahil olduğu durum yoksa tadilat masrafını ev sahibi karşılamakla yükümlüdür. Öte yanda yapılan her tadilat da bu kapsama girmemektedir.

Ev sahibinden habersiz yapılan masraf kiradan düşülür mü?

YAPILAN TADİLATLAR İKİYE AYRILIYOR

Kiracıların evlerde yaptıkları tadilatlar ikiye ayrılmaktadır. Birinci tadilat aciliyeti olan ve zorunluluk gerektiren tadilatlardır. Örneğin alt kattaki daireye su sızıyorsa bu zorunlu tadilata girer. İkinci grupta ise çok da zorunlu olmayan keyfi kiracının yapılmasını istediği tadilatlardır. Örneğin çalışan kombi varken kombinin değişmesi, mutfak dolabını değiştirmek istemek gini bu tür tadilatlara girmektedir. Ev sahipleri ilk gruptaki zoeunlu tadilatların masraflarından sorumlu olurken ikinci gruptaki çok gerekli olmayan tadilatlar tamamen kiracının sorumluluğundadır. Kiracının keyfine göre yapılan tadilatın masrafını ev sahibi ödemek zorunda değildir.

Kiracı tadilat yapacaksa bunu önce ev sahibine bildirmelidir. Ev sahibinin onayı alındıktan sonra yapılan tadilat zorunlu bir tadilat ise veya ev sahibi masrafını karşılamayı kabul etmişse masraf kiradan düşülebilir. Acil yapılması gereken tadilat için kiracı ev sahibine ulaşamamışsa bu durumda tadilatı yaptırır ve masrafını da kiradan düşebilir. Bu sadece acil tadilatlar için geçerlidir. Acil olmayan ve sahibinin zorunlu olmadığı tadilatlar ev sahibinden habersizce yapılıp kiradan düşülemez.

Kira sözleşmesi olmayan kiracılar aman dikkat! İspatlayamazsınız yandınız! 

 


Geri Dön