29 / 04 / 2024

Yabancı ülkede ödenen kira, kira vergisinden düşülür mü?

Yabancı ülkede ödenen kira, kira vergisinden düşülür mü?

Kira gelir vergisinden, yapılan bazı giderler indirilebiliyor. Peki Türkiye dışında yaşayan mükellef hangi giderleri indirebilir? Yabancı ülkede ödenen kira, kira vergisinden düşülür mü? İşte yanıtı...



Yabancı ülkede ödenen kira, kira vergisinden düşülür mü?

Mesken ve işyeri gibi taşınmaz malların kiraya verilmesinden elde edilen gelirler için kira gelir vergisi ödeniyor. Vergilendirme bazı kıstaslara göre hesaplanıyor.


Kira gelir vergisinden, yapılan bazı giderler indirilebiliyor. Peki Türkiye dışında yaşayan mükellef hangi giderleri indirebilir? Yabancı ülkede ödenen kira, kira vergisinden düşülür mü? 


Türkiye’de yerleşik olmayan mükelleflerin (Çalışma veya oturma izni alarak altı aydan daha fazla bir süredir yurt dışında yaşayan Türk vatandaşları dahil), yabancı ülkelerde ödedikleri kira bedelleri Türkiye’de elde edilen kira gelirinden gider olarak indirim konusu yapılamaz.


Kiraya verilen mal ve haklarla ilgili olarak sözleşmeye, kanuna veya ilama istinaden ödenen zarar, ziyan ve tazminatlar.


Buna karşın Türkiye'de; Sahibi bulundukları konutları kiraya verenlerin kira ile oturdukları konut veya lojmanların kira bedeli kira gelir vergisinden düşürülebiliyor.


Örnek hesaplama..

Bayan (D), sahibi olduğu konutu 2014 yılında kiraya vermiş olup, 20.000 TL kira geliri elde etmiştir. Başka geliri bulunmayan mükellef gayrimenkulü ile ilgili olarak, 5.000 TL harcama yapmış olup, gerçek gider yöntemini seçmiştir.


Mükellefin gerçek gider olarak indirebileceği tutar, 5.000 TL tutarındaki toplam giderin vergiye tabi hasılata isabet eden kısmı kadar olacaktır.


Vergiye Tabi Hasılat = 20.000 - 3.300 = 16.700 TL

İndirilebilecek Gider = (5.000 x 16.700) / 20.000 = 4.175 TL



Kira gelirinden tadilat masrafları düşülür mü?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön