28 / 04 / 2024

Ev sahipleri dikkat! “Bekara ev yok” dedi, ağızları açık bırakacak para cezası aldı! Bunu sakın yapmayın!

Ev sahipleri dikkat! “Bekara ev yok” dedi, ağızları açık bırakacak para cezası aldı! Bunu sakın yapmayın!

Çalışmak için gittiği ilde, konut kiralamak isteyen genç kadın, emlakçı ve konut sahiplerinin 'Bekara ev yok' cevabıyla sarsıldı. Bunun üzerine, Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu (TİHEK), emlakçı ve ev sahibi karı-kocanın ayrımcılık yasağı ihlali yaptığına hükmetti. İşte detaylar...



Bir binanın ikinci katındaki daireyi kiralamak isteyen M.N.A., emlak danışmanı G.Ş. ile iletişime geçti. İddiaya göre; emlakçı direkt olarak M.N.A.'a medeni durumunu sordu ve genç kadının bekar olduğunu söylemesi üzerine "Aile şeklinde olacaksa veririz. Yoksa konut sahibi vermiyor. Konut sahibi aile istiyor" şeklinde beyanda bulunan emlakçı, görüşme sona erdirdi. Bir süre sonra tekrar emlakçıyla iletişime geçen M.N.A., konutu görmek istediğini, yaptığının yanlış olduğunu ve konut sahibi ile irtibata geçmek istediğini söyledi. Emlak danışmanı ise görüşme talebi geri çevirerek "Biz yalnızca aracıyız. Bekara ev vermiyoruz. Ev sahibinin isteği bu yönde" dedi. Yaşanan olay sonrasında genç kadın TİHEK'e müracaat ederek; yanlış muameleye maruz kaldığını iddia etti.

 Ev sahipleri dikkat! “Bekara ev yok” dedi, ağızları açık bırakacak para cezası aldı! Bunu sakın yapmayın!

GÜVEN İLİŞKİSİ NEDENİ İLE SÖZLEŞME YAPILMAMIŞ

Müracaatı değerlendiren TİHEK, emlak danışmanı G.Ş. ile yurt dışında yaşayan konut sahipleri E.U. ve eşi R.U.'dan savunma istedi. Muhatap emlak danışmanı; konut sahipleri E. U. ve R. U. ile aralarındaki güven ilişkisine dayanarak herhangi bir sözleşme yapmadıklarını, konut sahibinin, eski kiracılarının eve hasar verdiği, kirayı gününde ödemediği ve binanın aile binası olduğunu söyleyerek evini aileye kiralamayı tercih ettiğini belirtti. Konut sahiplerinin talebi ile ilan için arayan müşterileri bu şekilde bilgilendirdiklerini, fakat kendisinin ayrımcılık yapmadığını çünkü daha önce de bekarlara konut kiralanmasına aracılık ettiğini öne sürdü. Kurum, konsolosluk üzerinden konut sahiplerinin de görüşünü istedi ama resmi yazıya cevap verilmedi.

İşte detaylar...


Geri Dön