13 / 05 / 2024

Ev sahipleri dikkat! “Bekara ev yok” dedi, ağızları açık bırakacak para cezası aldı! Bunu sakın yapmayın!

Ev sahipleri dikkat! “Bekara ev yok” dedi, ağızları açık bırakacak para cezası aldı! Bunu sakın yapmayın!

Çalışmak için gittiği ilde, konut kiralamak isteyen genç kadın, emlakçı ve konut sahiplerinin 'Bekara ev yok' cevabıyla sarsıldı. Bunun üzerine, Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu (TİHEK), emlakçı ve ev sahibi karı-kocanın ayrımcılık yasağı ihlali yaptığına hükmetti. İşte detaylar...



10’AR BİN TL PARA CEZASI ÖDEYECEKLER

Müracaatı değerlendiren TİHEK, yaşanan olayda ayrımcılık ihlalinin olduğuna karar verdi. Kararda şöyle denildi:

"İlk önce başvuran kişinin, başvuru dilekçesinin ekinde muhatap emlak danışmanıyla yaptığı görüşmenin ekran görüntüsünü ilettiği görülmüştür. Söz konusu görüntüde, emlak danışmanının aldığı talimatla bekâr kiracı reddedildiğini ifade ettiği anlaşılmaktadır. Muhatap konut sahipleriyle beraber emlak danışmanı arasında dosyaya yansıyan herhangi bir emlakçı kira komisyon sözleşmesi ya da benzeri bir sözleşme bulunmamaktadır. Fakat muhatap emlak danışmanının, konut sahiplerinin istekleri üzerine davrandığını söylediği dikkate alındığı zaman; ayrımcılık talimatını uygulama hükmü istikametinde sorumlu olacağı sonucuna varılmıştır.

 Ev sahipleri dikkat! “Bekara ev yok” dedi, ağızları açık bırakacak para cezası aldı! Bunu sakın yapmayın!

Muhatap emlak danışmanı, konut sahiplerinden aldığı talimat ile birlikte gerçekleştirdiği ayrımcı muameleyi kabul ederken, muhatap konut sahipleri dosyaya görüşlerini yasal süresi içinde sunmamıştır. Başvuruyu gerçekleştiren kişi tarafından sunulan yazışma bilgileri dikkate alındığında muhataplarca kendi iddialarına dayanak meydana gelebilecek herhangi bir veri ya da belgenin dosyaya sunulmadığı görülmektedir. Bu yüzden, olayda muhatapların ayrımcılık yasağının ihlal edilmediğini belgeleyemediği neticesine varılmıştır. Tüm bu konular bile beraber değerlendirildiği zaman başvuruyu gerçekleştiren kişinin medeni durumu sebebiyle doğrudan ayrımcı bir muameleye maruz kaldığı, bu yüzden eşit muamele ilkesiyle ayrımcılık yasağının ihlal edildiği sonucuna varılmıştır. Yapılan başvuruda ayrımcılık yasağı ihlali yapıldığına, muhataplara ilişkin 10'ar bin lira idari para cezası uygulanmasına oy birliğiyle  karar verilmiştir."

Altın uzmanı İslam Memiş, altında son alım fırsatı için tek tek tarih verdi! Fiyatları duyanın ağzı açık kaldı!

Emekli intibak zam hesabı baştan aşağı değişti! En güncel zam hesabı burada!

700 bin işçiye müjde! Maaşlar 15 bin TL mi oluyor? Madde madde açıklandı!


Geri Dön