27 / 04 / 2024

Ev sahipleri dikkat! Evinizde kim oturuyorsa vergi ödemezsiniz? 

Ev sahipleri dikkat! Evinizde kim oturuyorsa vergi ödemezsiniz? 

2023 yılında konuttan yıllık 21 bin TL iş yerinden ise 150 bin TL'nin üzerinde kira geliri elde eden gayrimenkul sahipleri gelir vergisi dönemi başladı. Peki evinizde kim oturuyorsa vergi ödemezsiniz? 



2023 yılında konuttan yıllık olarak 21 bin Türk Lirası, iş yerinden ise 150 bin Türk Lirası'nın üzerinde kira geliri elde eden gayrimenkul sahipleri için gelir vergisi dönemi resmen başladı. Konu ile ilgili olarak verilen detaylara göre ev sahipleri, Gelir İdaresi Başkanlığının "gibgovtr" resmi web adresi üzerinden "hazır beyanname sistemini kullanıp söz konusu bu süreci başlatabiliyor. Yılın kira beyanname dönemi başladığında da merak edilen pek çok sorunun yanıtı arama motorlarında sık sık araştırılıyor. İşte kira geliri ile ilgili detaylar...

Ev sahipleri dikkat! Evinizde kim oturuyorsa vergi ödemezsiniz? 

Milyonlarca gayrimenkul sahibini yakından ilgilendiren kira beyanname verme süreci 1 Mart 2024 tarihinde başladı. Kira geliri elde eden gayrimenkul sahipleri 1 Mart 2024 - 1 Nisan 2024 tarihleri arasında beyannamelerini verecek. Milyonlarca kişiyi yakından ilgilendiren bu konu ile ilgili merak edilen bir nokta da evlerinde akrabaları oturan ve onlardan herhangi bir kira ödemesi almayan kişilerin beyanneme doldurma durumu.

Ev sahipleri dikkat! Evinizde kim oturuyorsa vergi ödemezsiniz? 

EVİMDE KİM OTURURSA VERGİ ÖDEMEM?

Paylaşılan detaylara göre mal sahiplerinin usul (anne-baba, büyükanne-büyükbaba), füruğ (çocuk, torun) ya da kardeşlerinin ikametine bedelsiz şekilde tahsis edilmiş olan konutlar için emsal kira bedeli beyan edilmiyor ve de böyle bir durumda gelir vergisi ödenmiyor.

Eğer baba çocuğuna bir konutu tahsis etmişse vergi ödemiyor fakat eğer iki konut tahsis etmişse 2.'si için ödüyor.

Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından hazırlanan vergi rehberinde bu sorunun yanıtı şu şekilde:

Fakat, bu kimselerin her birinin ikametine birden çok konut tahsis edilmiş ise söz konusu bu konutların sadece bir tanesi için emsal kira bedeli hesaplanmaz.

Konu ile ilgili olarak örnek vermek gerekirse, eğer mal sahibi baba, çocuğunun ikametine iki adet gayrimenkul tahsis etmişse yalnızca bir tane gayrimenkul için emsal kira bedeli hesaplanmayıp diğeri için emsal kira bedeli hesaplanır.)"

AKRABALARIN AYNI EVDE İKAMET ETMESİ DURUMU

Ayrıca yine aynı biçimde mal sahibi ile beraber “akrabaların” da aynı konutta ya da dairede ikamet etmesi durumunda emsal kira bedeli üzerinden gelir vergisi alınmıyor.

Fakat eğer mal sahibi ile beraber evde veya dairede ikamet edenin “akraba olmaması” durumunda da, emsal kira bedeli üzerinden gelir vergisi ödenmesi gerekli.

Türkiye ultra zenginlikte artışta birinci sırada!

Miras hakkında bilinmesi gerekenler! Mirasta vasiyetnameyi bozan saklı pay ne demektir? 

Sıfır otomobil alacaklar dikkat! 1 milyon liranın altında hangi otomobiller var?

 


Geri Dön