02 / 05 / 2024

Ev sahipleri dikkat! İzinsiz konut kiralayana 100 bin TL ceza kesilecek!

Ev sahipleri dikkat! İzinsiz konut kiralayana 100 bin TL ceza kesilecek!

Konutlarını turizm amaçlı kullanmak isteyen ev sahiplerinin artık daha dikkatli olması gerekiyor. Meclis'te kabul edilen kanunla beraber konutunu turizm amaçlı kullanmak isteyenlerin izin belgesi alması zorunlu olacak. İşte detaylar...



Konutlarını turizm amaçlı kullanmak isteyen ev sahiplerinin artık daha dikkatli olması gerekiyor. Meclis'te kabul edilen yeni kanunla beraber, konutunu turizm amaçlı kullanmak isteyen ev sahipleri izin belgesi almadan işlem gerçekleştiremeyecek. Öte yandan izin almadan yapılan kiralamalar için reklam yapan ve Bakanlığın uyarısına rağmen içeriğini 24 saat içinde kaldırmayanlara her bir konut için 100 bin TL idari para cezası uygulanacak.


HER KONUT İÇİN 100 BİN TL PARA CEAZASI KESİLECEK!

Konutunu turizm amaçlı kullanmak isteyen ev sahipleri izin belgesi alması zorunlu olacak. Öte yandan izin almadan yapılan kiralamalar için reklam yapan ve Bakanlığın uyarısına rağmen içeriğini 24 saat içinde kaldırmayanlar hakkında her bir konut için 100 bin TL idari para cezası uygulanacak.

Ev sahipleri dikkat! İzinsiz konut kiralayana 100 bin TL ceza kesilecek!

KİMLİK BİLDİRME HÜKÜMLERİ UYGULANACAK!

Turizm amaçlı kiralama izin belgesi verilen konutlar hakkında Kimlik Bildirme Kanunu hükümleri geçerli olacak. İzin belgesi sahibi ile kullanıcı arasında yapılan sözleşme, sözleşmede belirtilen süre sonunda  sonlanacak.

Kat Mülkiyeti Kanunu'na göre düzenlenen yönetim planında, kısa süreli kiralama faaliyetine izin verildiğine dair hüküm bulunan, resepsiyon, güvenlik ve günlük temizlik servisi mekanlarının bulunduğu, sağlık hizmetleri, kuru temizleme, çamaşırhane, taşıma, yemek ve alışveriş servisi hizmetleri ile spor salonu, yüzme havuzu gibi hizmetlerin verilebildiği birden fazla bağımsız bölümü ihtiva eden yüksek nitelikli konutlar için "izin belgesine konu bağımsız bölümün bulunduğu binanın tüm kat malikleri tarafından oy birliğiyle karar alınması" ve "üçten fazla bağımsız bölümden oluşan binalarda en fazla yüzde 25'i için aynı kiraya veren adına izin belgesi hazırlanmasına" ilişkin şartlar aranmadan izin belgesi düzenlenebilecek.

1 OCAK'TA YÜRÜRLÜĞE GİRİYOR!

İzin belgesi başvurusu kabul edilmeyenler, faaliyette bulunamayacak fakat bu konutların kullanıcılarının hakları sözleşme süresi sonuna kadar devam edecek. Bu düzenleme, 1 Ocak 2024 tarihinde yürürlüğe girecek.

Yabancıya konut satışlarında deprem korkusu! En fazla İstanbul etkilendi!

800 bin lira konut kredisinin ödeme planı neler? Toplam ödeme tutarı ne kadar?

Geri Dön