28 / 04 / 2024

Ev sahipleri dikkat! Kira borcu nedeniyle tahliye nasıl yapılır? 

Ev sahipleri dikkat! Kira borcu nedeniyle tahliye nasıl yapılır? 

Ev sahibi kiracı kavgaları hız kesmeden devam ederken pek çok ev sahibi de kiracılarını nasıl çıkartacağı ile ile ilgili araştırma yapıyor. Avukat Tarık Çakmak, resmi X hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda kira borcu nedeniyle tahliyeyi yazdı. Peki kira borcu nedeniyle tahliye nasıl yapılır? 



Ev sahibi kiracı kavgaları gündemden düşmezken, son 1,5 yıldır hem şiddet olayları hem de açılan davalar arttı. Yüksek enflasyonu gerekçe gösteren pek çok ev sahibi, 2022 yılından itibaren kira artış oranına getirilen yüzle 25'lik sınırlama nedeniyle mağdur olduklarını söylerken, kiracılar da ev sahiplerinin yüksek kira taleplerinden dert yanıyor. 

Kiracı-ev sahibi kiracı kavgaları devam ederken pek çok ev sahibi de kiracılarını nasıl çıkartacağı ile ile ilgili araştırmalar yapıyor. Avukat Tarık Çakmak, resmi X hesabı https://twitter.com/avtarikcakmak üzerinden yaptığı paylaşımda kira borcu nedeniyle tahliyeyi yazdı. Peki kira borcu nedeniyle tahliye nasıl yapılır? 


Avukat Tarık Çakmak'ın paylaşımı şu şekilde:

KİRA BORCU NEDENİYLE TAHLİYE HAP BİLGİLER!

1) Kira borcu nedeniyle kiracıyı tahliye etmek için kiracıya icra takibi yapılmalı veyahut ihtarname gönderilmelidir. Kiraya veren, her iki durumda da hem kira bedelinin ödenmesini hem de taşınmazın tahliyesini talep etmelidir.

2) Takip talebinin 1/7 ve 1/9 kısmında tahliye ibaresi olmak zorundadır. İlamsız bilgileri kontrat bilgisi kısmında, açıklamaya mecurun adresi yanına tahliye yazarsanız takip talebinde 1/7 gözükür. 1/9 için ise baş kısımda haciz ve tahliye yazılmalıdır.

3) Kiracı, icra takibine tebliğden itibaren 7 gün içinde itiraz etmelidir. Ödeme süresi tebliğden itibaren 30 gündür. Kiracı, takibin tebliğinden itibaren 30 gün içinde kira borcunu ödediği takdirde tahliye istenemez. 30 gün içinde ödeme gerçekleşmez ise kiracının tahliyesi istenebilir. Kiracı, takibe itiraz etmeden 30 gün içerisinde kira borcunu öderse de tahliye davası açılamamaktadır.

4) Kiracı, kira sözleşmesine ya da imzaya itiraz etmiş ise icra hukuk mahkemesinden itirazın kaldırılmasını isteyebilmek için yazılı olan kira sözleşmesinin noterlikçe onaylama ya da düzenleme şeklinde yapılması gerekmektedir. Aksi takdirde kiraya veren, itirazı ortadan kaldırmak için sulh hukuk mahkemesinde dava yoluna gitmek durumundadır.

5) Kiraya veren tarafından kiracının itirazı akabinde icra hukuk mahkemesinde dava açılır ise itirazın kaldırılması ile birlikte tahliye de istenmelidir. Aksi takdirde icra hukuk mahkemesi tahliyeye karar vermemektedir.

6) Temerrüt nedeniyle tahliye için icra takibi zorunluluğu yoktur. Kiracıya ihtarname çekip 30 günlük süre vererek tahliye davası da açılabilmektedir ancak bu davanın sulh hukuk mahkemesinde açılması gerekmektedir

7) Tahliye talepli icra takibi sonucunda eğer ki sulh hukuk mahkemesinde itirazın iptal davası açarsanız arabuluculuğa tabidir. Ancak icra hukuk mahkemesinde itirazın kaldırılması açacaksınız arabuluculuğa tabi değildir.

İcra Hukuk ---- > Arabuluculuk yok.
Sulh Hukuk ---- > Arabuluculuk var.

8)  Ayrıca icra ödeme emri bir ihtarnamedir. 2 haklı ihtar için illaki ihtarname olmasına gerek yoktur. İsterseniz iki ayrı ay için örnek 7 veya örnek 13 takibi yapılabilirsiniz ancak icra takibinin tebliğ edilmesi şarttır. Kiracı, takibin tebliğinden sonra kira borcunu ödese dahi ihtar koşulu sağlanmış olmaktadır.

 

 

 

 

İzmir İnciraltı'ndaki toprak sahiplerine önemli uyarı: Hisseli tapusu olanlar beraber hareket etmeli!

Prof. Dr. Haluk Özener: Marmara'da sismik boşluk var, yarın deprem olacakmış gibi hazırlanılmalı!

Konut kredisi faiz oranları peş peşe değişti! İşte banka banka yeni oranlar Şubat 2024! 


Geri Dön