28 / 04 / 2024

Prof. Dr. Haluk Özener: Marmara'da sismik boşluk var, yarın deprem olacakmış gibi hazırlanılmalı!

Prof. Dr. Haluk Özener: Marmara'da sismik boşluk var, yarın deprem olacakmış gibi hazırlanılmalı!

Cumhur İttifakı'nın İBB Başkan adayı Murat Kurum ve Prof. Dr. Haluk Özener, İstanbul'un dönüşümü ve beklenen büyük depremle ilgili açıklamalarda bulundu. İşte o açıklamalar...



Cumhur İttifakı'nın İBB Başkan adayı Murat Kurum, rasathane ve deprem araştırma enstitüsünü ziyaret ederek burada incelemeler yaptı ve açıklamalarda bulundu. 

Muat Kurum, depremle ilgili normal şartlarda da yaklaşık 18-20 bin depremin her sene ülkemizde olduğunun altını çizerek, "Marmara özeline baktığımızda da 800 ile 1000 arası depremi her sene biz Marmara'da yaşıyoruz. Tabii irili ufaklı birçok deprem meydana geliyor" dedi. 

Deprem riskiyle beraber tsunami tehlikesinin de varlığını da işaret eden Kurum, "Bu anlamda bir deprem şehri olduğumuz kadar aynı zamanda tsunami tehlikesi de oluşan, depremlerle birlikte yaşama riskimiz bulunuyor. Kandilli Rasathanemiz, buradaki kıymetli hocalarımız da gerek deniz seviyesindeki değişikliği, tsunami tehlikesini, gerekse depremlerin anlık burada dijital manada tespitlerini yapıyorlar" açıklamasında bulundu.

Prof. Dr. Haluk Özener: Marmara da sismik boşluk var, yarın deprem olacakmış gibi hazırlanılmalı!

Murat Kurum, açıklamasında üniversiteler ve araştırma merkezleriyle 1 Nisan itibarıyla kurmak istedikleri işbirliklerine de değindi ve "Öncelikle erken uyarı sistemleriyle beraber İstanbul'da en kritik, en önemli binalardaki izolatör sisteminden tutun da buradaki verilerin direkt o binalara, büyükşehir belediyesi sistemine aktarılması...Bu manada gerek doğal gaz hatlarında yapılması gerekenler, gerek ulaşım hatlarında yapılması gerekenleri dijital İstanbul anlayışıyla inşallah birleştirmiş olacağız. Tabii ki kalıcı çözümleri deprem dönüşümüyle, kentsel dönüşümle beraber atarken bir de olası depremlere karşı yapmamız gerekenleri yine hocalarımızla çalışacağız" diye konuştu. 

Kurum, İstanbul Büyükşehir Belediyesiyle yapılacak bir protokolle Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ile artık iç içe, tüm verileri alan, tüm verileri anlık aktaran, bu verilere ilişkin tespitleri, önlemleri alan bir belediyenin, belediye anlayışının olacağının altını çizdi. 

Dirençli bir İstanbul vadettiklerine dikkat çeken Murat Kurum, "Taşın altına elimizi koyacağımız 650 bin konutluk İstanbul tarihinin en büyük deprem dönüşümünü de inşallah İstanbullu kardeşlerimizle, vatandaşlarımızla beraber yapıyor olacağız" dedi. 

Kurum, konuya ilişkin açıklamasını "Gerek KİPTAŞ eliyle 'Yarısı büyükşehir belediyesinden' dediğimiz, gerek özel sektör-vatandaş işbirliğine destek verdiğimiz projelerle, gerekse 100 bin kiralık konutla beraber kentsel dönüşüm alanındaki vatandaşlarımızı rezerv alanlarda ikame ettiğimiz, onları geçici süreyle oraya taşıdığımız ve bir desantrilizasyon anlayışıyla dönüşüme, her alanda bu çalışmaları gerçekleştiriyor olacağız. Beş senede acilen dönüştürülmesi gereken konutların bir an önce dönüştürülmesi ve 1,5 milyon olduğunu belirlediğiniz  riskli konutların da önümüzdeki 10 sene içinde tamamen dönüşmesi hedefiyle, anlayışıyla bu çalışmaları yapacağız" diyerek tamamladı. 

Prof. Dr. Haluk Özener: Marmara da sismik boşluk var, yarın deprem olacakmış gibi hazırlanılmalı!

Prof. Dr. Haluk Özener de Kurum'a Marmara'yla ilgili olası deprem risklerini aktardıklarına ve çalışmalardan bahsettiklerine dikkat çekti. 

"Tüm dünyadaki bilim insanlarının büyük bir kısmının da söylediği gibi, Marmara'da bir sismik boşluk mevcut, bu depremin yaklaşık büyüklüğünü söyleyebiliyoruz ancak zamanını söyleyemiyoruz. Dolayısıyla benim her zaman söylediğim gibi biz depremin ne zaman olacağından çok, biz buna ne kadar hazırlıklı olacağız, o yönde gayretlerin olması gerekli" ifadelerini kullanan Özener, depremin hazır olunduğunda gelmesini ümit ettiğini, 99'dan beri ülkemizde birçok çalışmanın yapıldığını, hala da sürdüğünü, bu çalışmaların yoğun bir şekilde sürdürülmesinde büyük yarar gördüğünü belirtti. 

Marmara'daki fayın tek parça mı, üç parça mı kırılacağının, depremin büyüklüklerinin tartışıldığını belirten Prof. Dr. Haluk Özener, geçtiğimiz günlerde İstanbul'da yaşanan 3 büyüklüğündeki depremin öncü olup olmadığı sorusunu da yanıtladı. 

Konut kredisi faiz oranları peş peşe değişti! İşte banka banka yeni oranlar Şubat 2024! 

Deprem konutlarının kura çekilişi yarın başlıyor: 75 bin vatandaşa güvenli konutlar teslim edilecek!

Konut satışlarının artması inşaat ve arsa maliyetleri ile kredi faizlerinin düşmesine bağlı!


Geri Dön