29 / 04 / 2024

Ev sahipleri dikkat! Kiracı ile yaşanan bazı sorunlarda ev sahibine hapis cezası gelebilir...

Ev sahipleri dikkat! Kiracı ile yaşanan bazı sorunlarda ev sahibine hapis cezası gelebilir...

Ev sahipleri ile kiracılar arasında yaşanan sıkıntıların hukuki çözümleri maalesef zaman zaman can yakıcı olabiliyor. Ev sahipleri için 3 yıla kadar hapis cezası bile veriliyor.



Ev sahipleri ile kiracılar arasından yaşanan anlaşmazlıkları zirve yapınca taraflar arasında hukuki haklarını daha fazla araştırmaya başladılar. Ev sahipleri kendilerine hak gördükleri bir meseleden dolayı hapis cezası ile karşı karşıya kalabiliyorlar. Ev sahipleri bu duruma düşmemek için ise yasal kaideleri bilmek gerekiyor. Ev sahiplerinin en çok yaptıkları hata kiracının konut dokunulmazlığına saygı gösterilmemesi olduğu kaydedildi.

EVİN KULLANIM HAKKI KİRACININDIR

Kiraya verilmiş olan evde ev sahiplerinin hakları bedeli karşılığında kiracıya devredilmektedir. Bu süreçte kiracılar kira ödemek ile ev sahipleri de kiracıya oturabilecekleri bir ev sunmakla sorumludurlar. Fakat kiracı kira ödemeleri aksattığı gibi bazı ev sahipleri kiracıdan habersizce eve girip eşyalarını dışarıya çıkarabiliyorlar. Ev sahibi kira ödemesini alamadığı için haklı duruma düşüyor  fakat konut dokunulmazlığını ihlal ettiği için başına büyük bir dert alıyor. Kiradaki evin kullanım hakkı ev sahibinin değil kiracının olur.

Ev sahipleri dikkat! Kiracı ile yaşanan bazı sorunlarda ev sahibine hapis cezası gelebilir...

KİRA ÖDENMEMESİ DURUMDA NE OLUR?

Öte yandan, ev sahipleri kiracıları kira ödemesi yapmamaları durumunda da eve kafalarına göre girip çıkamazlar. Konut bir insanın en özel alanıdır ve dokunulmazlığı vardır. Kiracı kirayı ödememişse bu başka bir meseledir ve yasal yaptırımı farklıdır. Ev sahibi kirasını yasal yollarla alacağı bir dönemde kiracının evine kiracıdan habersizce giremez.

HAPİS CEZASI VAR!

Konut dokunulmazlığını ihlal Türk Ceza Kanunu’nda tanımı yapılmış ciddi bir suçtur. Polis bile bir evde suçlu veya suç unsuru olduğunu bilmesi durumunda savcılıktan izin almadan konutlara girilip arama yapılması halinde ise ev sahipleri de kiracının konut dokunulmazlığını bu şekilde ihlal ederse hapis cezası ile karşı karşıya kalabilir. Yapılan bu uygulamada hapis cezası 6 ay ile 2 yıl arasında da değişiyor. Fakat darp olursa veya konut dokunulmazlığı ihlali gece saatlerinde yapılırsa o zaman 1 yıl ile 3 yıl arasında hapis cezası verilebiliyor. Öte yandan, bazı ev sahipleri kiradaki evlerine kiracıdan izinsiz olarak girdikleri için hapis cezası alıp cezaevine gönderildiler.

Evini kiraya verecekler nelere dikkat etmeli? Ev sahipleri tek tek açıkladı: Kiracılardan tepki gecikmedi!

Maliye tek tek kapıları çalmaya başladı, 2 milyon konutta kira geliri tespiti yapılacak. Ev sahipleri dikkat!

Kira uyarlama davasında kriterler neler? Mahkeme 4 bin TL'lik kirayı 18 bin TL'ye yükseltti!

Kiracılar 15 bin TL'lik maaşlarının yarısını kiraya veriyor, ev sahipleri yatırımlarının karşılığını alamıyor!


Geri Dön