Ev sahipleri hemen bakın! Ayıplı binaların bedelini alabilirsiniz! Uzman isimden son dakika açıklaması!
BUÜ Hukuk Fakültesi Medeni Hukuk Anabilim Dalı Başkanı Dr. Çiğdem Mine Yılmaz, ayıplı sayılan binalarla ilgili son dakika açıklamasında bulundu. Ev sahipleri hemen bakın! Ayıplı binaların bedelini alabilirsiniz! Uzman isimden son dakika açıklaması!
Sözcü'de yer alan habere göre; Bursa Uludağ Üniversitesi (BUÜ) Hukuk Fakültesi Medeni Hukuk Anabilim Dalı Başkanı Dr. Çiğdem Mine Yılmaz, konu ile ilgili açıklamasında, söz konusu durumlarda Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’un 12’nci maddesine göre, tüketicinin 5 sene içinde satın aldığı kişiye ve konut finansman kuruluşlarına karşı ayıbın giderilmesinden oluşan haklarının kullanılmasını isteyebildiğini aktardı.
Binadaki kusurların gizlenmesi ya da gözle görülmeyecek bölgelerde olması durumunda, ev sahibinin müteahhitle finansal kuruluşundan maddi zararının tanzimi için 20 sene içerisinde hak talep edebileceğinin altını çizen Yılmaz, açıklamasında "Ayıp hileyle gizlenmişse veya ağır kusuru varsa bu 5 yılın dışında, daha uzun süreli zaman aşımı süreleri de var. Taşınmaz satışı dışında, halk arasında ‘kat karşılığı sözleşme’ dediğimiz eser sözleşmesiyle binayı yaptırdığımızda, gözle görülür bir ayıp ortaya çıktığında, burada 5 yıllık süre var" şeklinde konuştu.
Fakat bu beş senenin dışında maddi zararımızın tazmini için de 20 senelik süre olduğunun altını çizen Dr. Çiğdem Mine Yılmaz, "Tüketicinin Korunmasına Yönelik Kanun’da ve Borçlar Kanunu’nda, konut sahibi ve alıcıyı koruyan maddelerin yanında, bir yandan da Medeni Kanun 865’inci maddemizde hasarlı binalara ilişkin alacaklı kuruluşun alabileceği tedbirlerden bahsediliyor. Binanın depremde yıkılma riski taşıdığı durumlarda alacaklı kuruluş da güçlendirme talebinde bulunabilir" ifadelerine yer verdi.
Yılmaz, bunun mahkeme aracılığıyla ya da kendi yöntemleriyle yapılmasının uzun vadede iki taraf için de uygun bir çözüm olacağına vurgu yaptı.
Bursa Tüketiciler Derneği Başkanı Avukat Sıtkı Yılmaz ise ayıplı binanın yıkılması halinde tüketicinin bütün zararının karşılanmasını isteyebileceğine dikkat çekerek, açıklamasında "Ayıplı bir bina söz konusuysa tüketici bulunduğu yerde mahkemeye başvurarak hem bina bedelinin iadesi hem de o konutundaki malzemelerinin zararının tazmini kapsamında talepte bulunabilir" ifadelerini kullandı.
Çiftçiler dikkat! Gübreye yüzde 13 indirim, takip sistemine yüzde 98 zam! Hemen farklara bakın!