Kira

Ev sahipleri şaşkın! Konut kiralarında indirim hakkı bulunuyor mu?

Konut kiralarında indirim hakkı ile alakalı araştırmalar hızlandığı kaydedildi. Buan göre, kiracıların ev sahibine ödemiş oldukları kirada indirim hakları bulunuyor mu?

Ev sahipleri ile kiracılar konut kiraları konusunda sürekli bir anlaşmazlık içerisinde oluyorlar. Hangi karar alınırsa alınsın her iki taraf da bu karardan memnun olmuyorlar. Kiracılar yüksek kira ödediklerinden, ev sahipleri ise düşük kira aldıklarından şikayetçi oluyorlar. Nihayetinde ise tüm bu ilişkili ilgili yasalar belirliyor. Böyle bir pozisyonda da kiracılar kira fiyatlarında indirim haklarının olup olmadığını da araştırıyorlar.

KİRACIYA KİRA İNDİRİMİ HAKKI VERİLİYOR MU?

Kira fiyatlarında indirim yapılması yasal bir uygulama çerçevesinde düşünüldüğünde bir hak olarak kişilere sağlanması çok zor oluyor. usakgundem.com'da yer alan içerek kapsamında, hatırlanacağı gibi bu konu özellikle pandemi döneminde sık sık gündeme gelmiş ve o dönemde de konut kiralarında kiracılara indirim hakkı tanınamayacağı ortaya çıkmıştı. Dolayısı ile kiracı kira sözleşmesi ile kararlaştırılan kirayı ödemek ve gereken zamları eksiksiz bir şekilde yapmakla yükümlü oluyor.

İNDİRİM HANGİ DURUMDA OLUYOR? 

Kira indirimi hakkı konusunda tek bir yerde istisnai uygulama yapılıyor. Orada da kiracı kira indiriminden faydalanabiliyor. Bunun için ev sahibinin kiracı aleyhinde kira tespit davası açması gerekiyor. Bu durumda eğer dava mahkeme tarafından kabul edilip görülmeye başlanmış ise kira fiyatı yeniden belirlenmektedir. Bunun için mahkemede önce bilirkişi ataması yapılıyor. Bilirkişi ilgili ev için bir kira fiyatı belirliyorlar.

Mahkemede ev sahibinin talep ettiği kira bedelinin bir önemi olmuyor. Hakimin dikkate alacağı tutar bilirkişinin belirlediği tutar oluyor. İşte tam da bu noktada kiracı için kira indirimi devreye giriyor. Hakim kiracının eski kiracı olmasından dolayı takdir hakkı ile yüzde 10 ile yüzde 20 arasında değişen oranda kira fiyatında indirim yapıyor. Kiracılar kira fiyatında indirim hakkını sadece bu aşamada elde edebiliyorlar.

Kiracılar aman dikkat! Kira sözleşmesindeki bu ayrıntıyı gözden kaçıran yandı! Sözleşme feshedilir!

Kiracıların kaybı arttı! Konut kiralarında Yİ-ÜFE hesabı: 10 bin TL'lik kira, 14 bin 134 TL olacaktı! 

Kiracılar dikkat! Konut ve iş yeri kira sözleşmesi yaparken neye dikkat edilmeli? İşte ayrıntılar...

Kiracı ev sahibi arasında tansiyon gittikçe yükseliyor! Ev sahibi 5 kişiyi yaraladı!