15 / 05 / 2024

Ev sahipleri ve kiracılar aman dikkat! Bunu yapan yandı! 1 yıllık kirayı peşin ödemek zorunda kalmayın!

Ev sahipleri ve kiracılar aman dikkat! Bunu yapan yandı! 1 yıllık kirayı peşin ödemek zorunda kalmayın!

Ev sahibi ve kiracı hakları yasalar çerçevesinde koruma altındadır. Kiracı ve ev sahipleri haklarının ne olduğunu iyi bilmelidir. Eğer yasalara uyulmazsa dava kaçınılmaz! İşte detaylar!



Herkesin de bildiği gibi kira artış oranına, geçici olarak yüzde 25 üst sınır getirildi. 1 Temmuz 2023 yılına kadar geçerli olacak bu karar ile birlikte, kira sözleşmelerinde yapılacak en fazla zam oranı yüzde 25 oldu. Ev sahibi ve kiracının, kira hakkında uzlaşılamaması, bir orta yolu bulamamaları durumunda atacakları her adım oldukça kritik bir öneme sahiptir. Aksi halde ev sahibi, 1 yıllık kirayı kiracıya peşin ödemek sorunda kalır.

EV SAHİPLERİ VE KİRACILAR BUNA DİKKAT!

Ev sahibinin kiracıyı evden çıkarabilmesi, yani bu işlemi yerine getirebilmesi ancak ve ancak gerekçesi olması halinde yapılır. Ev sahibi, evi kendisi kullanmak isterse veya oğluna, kızına, annesine, babasına vermek isterse yani birinci dereceden kan bağı bulunan kişilere vermesi durumu ortaya çıkarsa, kiracıyı evden çıkarabilir. Ancak kiracıyı tahliye edebilmek için bu durumu resmi bir şekilde belgelemek zorundadır.

Diğer yandan bu sebeplerden dolayı kiracıyı evden çıkaran bir ev sahibi, aynı evi 3 yıl boyunca başkasına kiraya veremez. Eğer kiralar ise de kiracıya bir yıllık kira bedelini yani tazminatı ödemek zorunda kalır.

EV SATIN ALDIM KİRACI ÇIKMIYOR NE YAPMALIYIM?

Kanunda belirtilene göre, yeni mülk sahibi, eğer kira kontratına dayanarak tapuda şerh yoksa, tapu devri yapıldıktan sonra bir ay içinde kiracıya ihtarname göndermelidir. İhtarname gönderildikten sonra eğer kira sözleşmesinin bitimi 6 aydan uzun süreli ise kiracı 6 ay içinde evi boşaltması gerekir.

KİRACI KİRAYI EN FAZLA KAÇ GÜN GECİKTİREBİLİR?

Ödenmesi gereken kira borcunun ya da yan giderlerin ödeme yapılması halinde konut ve çatılı iş yerleri için kiracıya 30 gün süre verilerek bu süre içinde borç eğer ödenmez ise sözleşmenin feshedileceği, iptal edileceği kiracıya bildirilir. Bu davanın açılması için bir ihtarnamenin gönderilmiş olması yeterli olmaktadır.

Bankalar peş peşe açıkladı! Emeklilerin borcu harcı kalmayacak!

Bakan Yanık duyurdu! Aile destek ödemelerinde ara ödeme yapılacak! Hemen hesaplarınıza bakın!


Geri Dön