27 / 04 / 2024

Ev sahipleri ve kiracılar dikkat! Geçmiş aylara kira ait kira bedeli nasıl tespit edilir? 

Ev sahipleri ve kiracılar dikkat! Geçmiş aylara kira ait kira bedeli nasıl tespit edilir? 

Kira sözleşmeleri, kira artışları, tahliye davaları son senelerde sık sık gündem konusu oluyor. Hürriyet Gazetesi köşe yazarı Sinem Rumeli Sönmez, bugünkü köşesinde geçmiş aylara ilişkin kira bedelinin tespit edilmesini kaleme aldı. İşte ayrıntılar...



Hürriyet Gazetesi köşe yazarı Sinem Rumeli Sönmez, "Sözleşmede yeni kira döneminde kira bedelinin artırılacağına ilişkin bir hüküm varsa, yeni kira döneminin sonuna kadar açılacak davada mahkemece belirlenecek kira bedeli de, bu yeni dönemin başlangıcından itibaren geçerli olur" şeklinde kanuni karşılığını bulduğu üzere sözleşmede kira artışıyla ilgili bir hüküm olması durumununda kiracıya ihtarname göndermeden kira bedelinin tespitinin her zaman dava edilebileceğini belirtti. 

T.C. Yargıtay 3. Hukuk Dairesi'nin 2017/11632 E. , 2018/5902 K. Sayılı ilamı ile ilgili dava konusu sözleşmeye atıfta bulunarak "... Sözü geçen sözleşmenin hususi şartlar 5. Maddesinde "Her yıl kira artış oranı Bakanlığın açıkladığı oran nisbetinde olacaktır." hükmü düzenlendiğini belirten Sönmez, konuyla ilgili şu açıklamada bulundu:

"Yenilenen 02.01.2004 ve 02.01.2009 başlangıç tarihli beş yıl süreli kira sözleşmelerinde de artış yapılacağı kararlaştırılmış olup artış yapılacağına ilişkin hüküm nedeniyle 02.01.2014 tarihinden itibaren kira bedelinin artırılarak tespitinin istenmesinde bir usulsüzlük bulunmamaktadır kararı verildi"

Sönmez, bu gerekçeyle geçmişe etkili kira tespiti kararı verilebileceğinin hüküm altına alındığını belirtti. 

Ev sahipleri ve kiracılar dikkat! Geçmiş aylara kira ait kira bedeli nasıl tespit edilir? 

Sönmez, T.C. Yargıtay 6. Hukuk Dairesi 2015/335 E. , 2015/2042 K. Sayılı ilamına dikkat çekerek, kira sözleşmesinde yeni kira döneminde kira bedelinin artırılacağına ilişkin bir hüküm bulunması durumunda, yeni kira döneminin sonuna kadar açılacak davada mahkemece belirlenecek kira bedelinin de, bu yeni dönemin başlangıcından itibaren geçerli olacağının vurgulandığını aktardı. 

Yargıtayın taraflar arasındaki kira sözleşmesinde artış şartı bulunmakta olmasını, tarafların yenilenen dönemde de artış iradesini yansıtmakta olduğuna karine saydığını belirten Sönmez, "Kiralayanın ihtarının hukuksal önemini ortadan kaldırarak ve kiralayanın ihtar çekmeye gerek kalmaksızın, o dönem içinde kira parasının tespiti için dava açabileceği yönünde hüküm tesis etmiştir" ifadelerini kullandı.

Ev sahipleri ve kiracılar dikkat! Geçmiş aylara kira ait kira bedeli nasıl tespit edilir? 

Burada enflasyon vb. koşulların ev sahipleri tarafından değerlendirilmesinin önemli olduğunu dile getiren Sönmez, kira bedeli rayiçlerinin hızla değiştiği bugünlerde 12 ay önceki rayiç ile bu dönemin rayici arasında menfaatlerin davayı açacak tarafça değerlendirilmesinin gerektiğini vurguladı. 

Bursa Gemlik'te KDV'den muaf arsa satılacak! Ticaret ve konut imarlı arsa almak isteyenler dikkat!

TOKİ'nin il il kura takvimi açıklandı! Peş peşe yapılacak 12-19 Aralık 2022 TOKİ kura çekilişleri hangi illerde olacak?

TOKİ  Ankara  projesi için tarih resmen belli oldu! Tam 360 konutluk yeni projeyi sakın kaçırmayın!


Geri Dön