Kira

Ev sahipleri ve kiracılar dikkat! Kirada yüzde 25 sınırı kalkarsa ne olur?

2 senedir konut kiralarında yüzde 25 zam sınırı Temmuz ayı itibarıyla kalkarsa ne olacak? Bu durum kiraları nasıl etkileyecek? İşte merak edilen soruların yanıtları…

11 Haziran 2022 tarihinde başlayan yüzde 25 konut kira artışı oranı, 1 Temmuz 2024 tarihinde sona erecek, en azından şu an için durum böyle görünüyor. Habertürk'ten Esra Toptaş imzalı habere göre Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ‘Devam etmesi için bir sebep göremiyorum’ demişti. Peki konut kiralarında yüzde 25 zam sınırı kalkınca ne olacak? Piyasa söz konusu bu durumdan nasıl etkilenecek? 

İSTOÇ İşadamları Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Şenay Araç merak edilen bu soruları şu şekilde cevapladı:

‘KİMSE KAFASINA GÖRE ZAM İSTEYEMEZ’

“Yüzde 25 sınırının uzatılması artık gündem dışı. Konut sahipleri ile kiracılar arasında ciddi sorunlara neden olan yüzde 25 kira artışı piyasanın yönünün değişmesine neden olacak. Bu yasanın bitmesi konut sahipleri ile kiracılar arasındaki sorunların, tartışmaların, kira tespit davalarının, kavgaların biraz da olsa durulmasını sağlayacaktır. Yüzde 25 zam sınırının kalkması durumunda 2 Temmuz 2024 tarihinden itibaren kira artış oranları ticari gayrimenkullerde uygulanan TÜFE artışı oranında konut kiralarına zam yapılarak yeni kiralar belirlenmiş olacak. Kira artışı hangi aya denk geliyorsa son açıklanan enflasyon verisini baz alınıp TÜFE oranında yapılacak.

Pek çok konut sahibi yüzde 25 zam oranından memnun değildi. Kiraların piyasa gerisinde kalması nedeniyle kiracılara kira tespit davaları, tahliye davaları, konutu başka birinin üzerine satış yaparak tahliye davalarına yöneltmişti. Artık yatırımcılar konut almaktan vazgeçerek farklı yatırım araçlarına yöneldi. Konut almanın bir cazibesi de kalmadı. Yüzde 5 artış oranı kalkmış olsa bile konut sahipleri enflasyon verilerinin üzerinde zam talep edemeyecek. Kiracılar telaş etmesin hiç kimse kafasına göre zam talep edemez. 5. senesini doldurmuş olan kiracılardan ev sahibinin güncel rayiç bedel isteme hakları olmakta, bunun için kiracı ile anlaşma yoluna gidecek ya da kira tespit davası açacak.

Evimi boşalt diyemeyecek ne zaman ki 10. senesini doldurdu, o zaman kiracılara tahliye isteme hakkı var.

Konut sahipleri kendisi ya da 1. derece yakını için tahliye talep ettiğinde ya da bu konuyla ilgili dava açtığında kazanıp konutu boşaltırsa kendi kullanmaz ise üç sene  boyunca kanunen asla kiraya veremez. Verdiği takdirde cezai işleme tabi tutulur. Yüzde 25 kira artışı nedeniyle konutu 10 bin Türk Lirası iken 15 bin Türk Lirası isteyen ev sahipleri yüzünden geçen yıl kiralar suni biçimde yükselmişti.

Bu sene ise kiralarda yüzde 12 civarında bir gerileme oldu zamanla tekrar normal fiyata gelmeye başladı. Konut yatırımı yapmak istemeyen alıcılara ise piyasadaki alıcıları çekmek isteyen firmalar da yabancı ülkelere İngiltere, Yunanistan, Dubai gibi kira garantili daire satışı diye pazarlama yapmaya başladı.”

 

Toyota'dan tam 128 bin TL'lik indirim geldi! Duyan inanamadı!

Konutta shrinkflasyon: Ürünün boyutu azalıyor, gizli zamlar yapılıyor! Peki neden? 

Tapu mu? Eğitim mi? Uzmanı açıkladı!