27 / 06 / 2024

Ev sahipleri ve kiracılar dikkat! Temmuzda kira zammı nasıl hesaplanacak?

Ev sahipleri ve kiracılar dikkat! Temmuzda kira zammı nasıl hesaplanacak?

Milyonlarca ev sahibi ve kiracı temmuz ayını bekliyor. Yüzde 25 kira sınırının kaldırılmasıyla beraber kira zammının nasıl hesaplanacağı merak ediliyor. Peki temmuzda kira zammı nasıl hesaplanacak?



Konut sektöründe gözler temmuz ayına çevrildi. Kirada yüzde 25 sınırlaması 1 Temmuz itibariyle sona erecek. Milyonlarca kiracı ve ev sahibi yeni kira zammının nasıl hesaplanacağını merak ediyor. 

KİRA ZAMMI NE KADAR OLACAK? 

Ev sahipleri ve kiracılar temmuzda kira zammının nasış hesaplanacağını araştırıyor. Kira zamlarında temmuz ayının kira artış oranı haziran enflasyon rakamları ile netliğe kavuşacak. Haziran ayı enflasyon verileri 3 Temmuz 2024 Çarşamba günü saat 10.00'da açıklanacak.

Haziran ayı kira zam tavanı mayıs enflasyonu ile belli oldu. Mayısta 12 aylık ortalama enflasyon yüzde 62,51 olarak açıklandı. Buna göre kontrat süresi dolan iş yeri sahipleri, kiraları için yüzde 62,51 oranında zam yapıldı.

Ev sahipleri ve kiracılar dikkat! Temmuzda kira zammı nasıl hesaplanacak?

KİRA PİYASASI NORMALE DÖNECEK!

Uzmanların yorumlarına göre zam sınırı uygulamasının kalkması ile kira piyasası normalleşmeye başlayacak. Kontratların normale dönmeye başlayacağını söyleyen uzmanlar, fiyatların bir süre sabitlenmesi ve enflasyonun gerilemesiyle kiralarda reel anlamda düşüş olabileceğini de ekledi.

ELDEN KİRA VERENLER DİKKAT!

Vergi mevzuatında yapılması önerilen değişikliğe yasal destek kapsamında vergi paketi hazırlandı. Yapılan düzenlemelerle kayıt dışılıkla mücadelede "gönüllü uyumunun" artırılması öngörülüyor. Meskenlerini kiraya verenlerin bu bedeli elden alınmasının önüne geçilecek. Bu amaçla elden kira ödemelerinde kiracılara da özel usulsüzlük cezası kesilecek. Ancak kiracı ödemeyi elden yaptığını idareye bildirirse kiracıya ceza kesilmeyecek. İş yeri kiralamalarında da aynı kural bu şekilde geçerli olacak.

Hazırlıkları devam eden paketle Vergi Usul Kanunu'nda yer alan bazı kaçakçılık suçları için öngörülen hapis cezalarının alt sınırının 5 yıla çıkarılması için de çalışma yapılıyor. Aynı konudaki etkin pişmanlığa ilişkin hükümlerin de kaldırılması planlanıyor.

Konut piyasasında korkutan senaryo: 1-2 yıla kiralık ev bulamama cehennemi yaşanacak!

Ev sahipleri yıllık kira vergisini artık her ay ödemek zorunda! Kiranın yüzde 20'si vergiye kesilecek! İşte yeni sistem!

Geri Dön