18 / 05 / 2024

Ev sahipleri ve kiracılar hemen bakın! Kira zamları tam bu kadar olacak! 

Ev sahipleri ve kiracılar hemen bakın! Kira zamları tam bu kadar olacak! 

Yeni yıla girilmesiyle beraber, konut ve iş yeri kira artış oranlarıyla ilgili kafalar karıştı. Peki kiralara ne kadar zam yapılacak? İşte ayrıntılar...



Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper'e bir okuyucusu "Ocak itibarıyla kira sözleşmem yenilenecek. Bu ana kadar zam konuşulmadı" bilgilerini vererek, kirasına ne kadar zam yapılacağı sorusunu yöneltti. 

Tamer Heper, kendisine yöneltilen bu soruya mesken ya da iş yeri ayrımı yapmadan yanıt vereceğini belirtti. 

Ev sahipleri ve kiracılar hemen bakın! Kira zamları tam bu kadar olacak! 

"Ocak ayı itibarıyla 12 aylık ortalama TÜFE oranında zam yapacaksınız. Bu da on iki aylık ortalamalara göre yüzde 72.31 olarak gerçekleşti" ifadelerini kullanan Tamer Heper, soruya neden mesken ve iş yeri şeklinde ayrım yapmadan cevap verebileceğini de açıkladı. 

Konuya ilişkin açıklamasında "Biliyorsunuz meskenler için kira zammı 1 Temmuz 2023 tarihine kadar en çok yüzde 25, işyerleri için bu sınırlama yok. Dolayısı ile 1 Temmuz’a kadar mesken ve işyerleri için ayrı değerlendirme yapılacak" diye konuşan Tamer Heper, enflasyon rakamlarının yüzde 25’in altında olması durumunda mesken ve iş yerleri için aynı rakamın uygulanacağını dile getirdi. 

Tamer Heper, enflasyon rakamlarının yüzde 25’in üzerinde olması durumunda ise meskenlere yüzde 25 zam uygulanacağının altını çizdi. 

Ev sahipleri ve kiracılar hemen bakın! Kira zamları tam bu kadar olacak! 

Tamer Heper, yüzde 25'lik sınırın konutlar için getirildiğine, iş yerleri için getirilmediğine dikkat çekerek, "Bu durumda 12 aylık ortalamaların yüksek çıktığı aylarda işyeri kiracıları mağdur olmaktaydı ve kendileri için de bir sınır getirilmesi isteniliyordu ancak getirilmedi" şeklinde konuştu. 

Tamer Heper, bu sebeple iş yerlerini kapatanların olduğuna vurgu yaparak, "Bugün 12 aylık ortalama yüzde 25’in üzerinde olduğu için ocak ayı itibarıyla işyerleri için artış yüzde 72.31, meskenlerde yüzde 25" diye konuştu. 

Heper, beş seneyi aşan iş yeri kiraları için bu oranın uygulanmayabileceğini vurgulayarak, rayiç kira talebi ile karşı karşıya kalınabileceğinin altını çizdi. 

Doların 10 gün sonra ne kadar olacağı belli oldu! Amerika Merkez Bankası resmen açıkladı! Doları olan hemen baksın

e-Devlet'ten başvuru yapanlara PTT'den ödenecek! SED desteği zam farkı hesaplara ne zaman yatacak? 

EYT'lileri buz kestiren SSK detayı! Erken emeklilik kapısı aralandı! Hemen siz de bakın!

Orman Genel Müdürlüğü tam 54 ilde personel alıyor! Bu başvuru tarihlerini sakın kaçırmayın! İşte son dakika detayları!


Geri Dön