02 / 05 / 2024

Ev sahipleri ve kiracılar için emsal karar: Bunu yapan resmen yandı!

Ev sahipleri ve kiracılar için emsal karar: Bunu yapan resmen yandı!

Kiracısının huzurunu kaçıran ev sahibine emsal ceza geldi. B.K. adlı kadın kiracısını evden tahliye etmek isteyen ev sahibi Ö.Y., bir ay boyunca zile basıp, mesaj atıp, arayarak baskı yaptı. Mahkeme hapis cezası verdi. 



İstanbul Üsküdar'da yaşayan B.K. adlı bir kadın Ö.Y. adlı bir adamın giriş kattaki evini Eylül 2017'de kiraladı. Eylül 2022'de 4 bin 750 TL'ye yaşayan Ö.Y., 2023 Ağustos'ta sözleşme döneminin gelmesi yakınken konut sahibinin tacizlerine maruz kalmaya başladı.

Kiracısının evini tahliye etmesini isteyen mülk sahibi, evde yalnız yaşayan kadına sürekli mesaj atarak ve arayarak baskı yaptı. 

Ev sahipleri ve kiracılar için emsal karar: Bunu yapan resmen yandı!

Sabah Gazetesi'nden Arzu Kaya'nın haberine göre; kirayı da 4 bin 750 liradan yasal zam oranın üzerinde olan 13 bin liraya yükselten konut sahibi, "Beni eve girmek zorunda bırakmayın, bu yüzsüzlüktür, nasıl bir insansın, hiç mi utanmıyorsun, akşam ben orda olacağım, o daire boşaltılacak, evin önündeyim, o eve gireceğim, gerekirse kapının kilidi değiştirilecek" mesajlarıyla tehditler savurdu. 

Ev sahibinden kiracıya, bir ay boyunca devam eden ve ardı arkası kesilmeyen ısrarlı aramalar geldi. 

Konut sahibi mesaj ve aramalarına cevap alamayınca komşular aracılığıyla zili çaldı, kiracıyı ise korktuğu için kapısına beklediği biri gelmediği sürece kapıyı açamaz, zillere cevap veremez, kargo siparişlerini dahi alamaz duruma getirdi. 

Konut  sahibinin zorla konutuna girmesinden de korkan genç kadın soluğu avukatı Bilge Erdemli aracılığı ile savcılıkta aldı. 

Ev sahipleri ve kiracılar için emsal karar: Bunu yapan resmen yandı!

Savcılığa sunulan dilekçede genç kadının konut sahibinden korktuğu ve psikoloji bozulduğu anlatıldı. 

Konuya ilişkin "Sabah çıkıp işine gidip akşam dönen ve yalnız yaşayan bir kadın olan müvekkil, şüphelinin sürekli kendisini aramasından, dairesinin önüne gelip kapının zilini çalmasından ve mesaj ile tehditler savurmasından dolayı mağdur oldu. Müvekkil artık evinden dışarı çıkarken ve evine girerken korkar duruma gelmiş, sürekli sokağı, şüphelinin orada olup olmadığını kontrol etmeye başlamıştır. Can güvenliğinden endişe duymaktadır" ifadelerine yer verildi.  

İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı da konut sahibinin kiracısını tahliye etmek istediğinde hukuki yollarla tahliyeyi sağlaması gerekirken kiracısını sürekli arayıp, ısrarlı şekilde mesaj yollayarak  rahatsız ettiğini belirtti. "Tehdit" ve "ısrarlı takip" suçlarından 4 seneye kadar hapsi istendi. 

Ev sahipleri ve kiracılar için emsal karar: Bunu yapan resmen yandı!

Mahkeme de dikkat çeken bir karar aldı. "..Akşam ben orada olacağım.." şeklindeki mesajların tehdit suçu kapsamına girdiğinin ve kadına karşı işlendiğinin altı çizildi. 

Ayrıca farklı zamanlarda ısrarla mesaj atarak ciddi bir huzursuzluk oluşturduğuna dikkat çekildi. 

Konut sahibi sanığın "kadına karşı tehdit" ve "ısrarlı takip" suçlarından 9 ay 10 gün hapis cezası almasına hükmetti. Diğer taraftan daireyi başkasına kiraya verdiğini ileri süren ev sahibi, baskılara dayanamayıp evi boşaltan kiracısının evini henüz kiraya vermediği, kiralık ilanını yeni astığı da ortaya çıktı. 

Konut fiyatları neden yükseliyor? 36 yıllık emlakçı açıkladı!

1952 yılında İstanbul'da 570 konuta kat ilavesi ruhsatı verilmiş!

2024’te DASK’ ta yapılan değişiklikler neler?


Geri Dön