27 / 04 / 2024

Konut fiyatları neden yükseliyor? 36 yıllık emlakçı açıkladı!

Konut fiyatları neden yükseliyor? 36 yıllık emlakçı açıkladı!

Eskişehir Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Gazi Çelik, emlak piyasası ile ilgili önemli açıklamalar yaptı. Gazi Çelik açıklamasında konut fiyatlarının neden yükseldiğini de açıkladı.



Eskişehir Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Gazi Çelik, Gazeteci Sedat Aydoğan’ın sorularını cevapladı.

Açıklamasında maliyetlerin artması sebebiyle konuta ulaşmanın çok zor olduğunu kaydeden Gazi Çelik, “Bir işçinin günlük yevmiyesi şu anda 2 bin TL gibi bir ücrete geldi. İnşaat maliyetlerinin yükselmesi de  son zamanlarda yüzde 56’ya tekabül ediyor. Söz konusu bu maliyetlerle henüz tüketiciler tanışmadı bile diyebiliriz. Bankalar istediğiniz kredileri de vermiyor. Toplamda 3 tane devlet bankası var. Bu bankalardaki faiz oranları 3,80’e ulaştı. Bu kredileri kim çekebilir? Şu anda konuta ulaşmak gerçekten çok zor” diye konuştu

ARSA ÜRETİMİNE İHTİYAÇ VAR

Yaptığı açıklamada Eskişehir’de de arsa üretimi olmadığına değinen Gazi Çelik, “Bu yalnızca belediyelerin imkanlarıyla olmuyor. Arsanın üretilmemesi konut fiyatlarının patlamasındaki nedenlerinden bir tanesi. Arsa maliyetleri yüksek olunca inşaat maliyetleri de yüksek oluyor. Acil bir şekilde  arsa üretimine ihtiyacımız var. Bu konuda belediyelerle diğer kurumların anlaşarak çalışması gerek. Eskişehir’e siyasetin çok etkisi oluyor. Her partiden vekillerimiz var, bu kentin sorunlarını başkent Ankara’da bir araya gelerek hızla dönüştürmeleri lazım.  TOKİ  konutları çoğaltılmalı. Dar gelirlinin konuta ulaşabilmesi için. Bunu Eskişehir’de biz başaramadık. Arz talep dengesi bozuldu. Bu nedenle birbirini öldüren insanlar var” dedi.

Konut fiyatları neden yükseliyor? 36 yıllık emlakçı açıkladı!


ÖZEL SEKTÖRE DEVREDİLMELİ


Açıklamasında böyle devam ederse emlak sektöründeki sorunların daha da artacağını dile getiren Gazi Çelik, “Bizim bir çözüm önerimiz var; dar gelirliye konut devletimiz üretiyor fakat yeterli değil. Söz konusu üretimin özel sektöre de açılmasını tavsiye ediyoruz biz buradan. TOKİ’ye devlet konut üretirken arsa parası, proje parası, KDV, vergi gibi giderleri almıyor. Bu giderlerin aynı şekilde özel sektöre de açılmasını tavsiye ediyoruz. 10 tane müteahhit bir araya gelir, güçlerini birleştirir. Bir an önce üretim olması lazım ki insanlar bu sorundan kurtulsunlar. 


VATANDAŞA HİZMETİ ÜCRETSİZ VERECEKSİN

Yaptığı açıklamada Eskişehir’in 2’. derece deprem bölgesi olduğunu dile getiren Gazi Çelik, “Bundan 50-60 sene önce deprem yönetmeliğine göre yapılmadı binalar. Eskişehir’de bu konu ağır aksak bir şekilde devam ediyor. Bunun için belediyelere, devletimize, muhtarlarımıza çok büyük görev düşüyor." dedi.


ANTALYA’YA GİDEN EMLAKÇILAR VAR

Konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada yeni evlenecek çiftlere bile konut bulamadıklarına değinen Gazi Çelik, “Şu anda bazı müteahhit arkadaşlarımız arsalarına konut üretmek istemiyor. Maliyetler yüksek nasıl satacağım şeklinde düşünüyor. Bazıları da arsaya ulaşamadıklarından dolayı başka kentlere yatırım yapıyorlar. Başka kentlere kayanlar var. Antalya’da talep çok. Satış var. Buradan Antalya’ya giden emlakçı arkadaşlarımız var” diye konuştu.


EV KİRALARI DÜKKAN KİRALARINI GEÇTİ

Eskişehir’in bazı bölgelerinde konut kiralarının dükkan kiralarını geçtiğini dile getiren Gazi Çelik, “Eskiden dükkan kiraları daha yüksek konut kiraları daha düşük olurdu. Şimdi bazı konut kiraları dükkan kiralarını geçti. Bugün 20 bin TL'ye oturacak bir ev var mı deyin, bulmakta zorlanılabilir. 88 yılından beri bu mesleğin içerisindeyim bu durumu ilk defa yaşıyorum. Bir sürü krizleri yaşayan bir esnafım. İlk kez bunu gördük. Konutta arz talep dengesi bozulduğu için dolayı fiyatlar çok yükseldi” diye konuştu.

KONUT ALMANIN TAM ZAMANI

Konut alacaklara da bazı önemli tavsiyeler veren Çelik, “Şu anda gayrimenkule yatırım yapmanın tam zamanı. Elinde sıcak parası olanlar, imkanı olanlar için en doğru zaman. Şu anda tam alım zamanı. Bunu değerlendirin” dedi.

 

Referans Beylikdüzü'nün değeri 1 yılda 922.4 milyon TL arttı!

Mevaşehir'den ilk evini alanlara büyük fırsat! 1,99 oranla 120 ay vade!

Fuzul GYO'dan Kayabaşı'na 500 konutluk yeni proje geliyor!


Geri Dön