03 / 05 / 2024

Ev sahipleri ve kiracılara önemli uyarı! O ceza yanlış kişiye kesiliyor

Ev sahipleri ve kiracılara önemli uyarı! O ceza yanlış kişiye kesiliyor

Depremin ardından kaçak yapılara yönelik denetimler sıkılaştı. Bu kapsamda imara uygun olmayan yapılara ilişkin cezalar uygulanıyor. Bu süreçte kimi zaman cezanın yanlış kişiye uygulandığını ifade edilirken Avukat Selen Karataş'tan önemli açıklama geldi.



Ruhsatsız ya da ruhsata aykırı olarak yapılan yapılara ilişkin ilk olarak 3194 sayılı kanunun 32. maddesi uyarınca yapı tatil tutanağı düzenlendiğini hatırlatan Avukat Selen Karataş, daha sonra ise ilgili inşaatın mühürlendiğini söyledi.

Avukat Selen Karataş, “Yapı tatil zaptı yapıya asılmasıyla yapı sahibine tebliğ edilmiş olur ve bu tarihten en çok 1 ay içerisinde yapı sahibi yapısını ruhsata uygun hale getirmez veya ruhsat almazsa 3194 sayılı kanunun 32. maddesi uyarınca yıkım kararı alınıyor ve 42. maddesi uyarınca imar para cezası kesiliyor. Bu kapsamda idari para cezası; yapının sahibi, yapı müteahhidi, aykırılığı altı iş günü içinde idareye bildirmeyen ilgili fenni mesul hakkında uygulanıyor” dedi.

"CEZA YANLIŞ KİŞİYE UYGULANABİLİYOR"

İdari para cezalarının yanlış kişiye uygulanmasının sıklıkla karşılaşılan bir durum olduğuna dikkati çeken Avukat Karataş, “Yapı sahibi ile taşınmaz maliki her zaman aynı kişi olmadığından idari para cezaları hatalı olarak yanlış kişiye uygulanabiliyor. Burada önemli olan yapıyı yapan kişinin doğru tespit edilmesi. Nitekim; 3194 sayılı kanunun 42. maddesi idari para cezasının uygulanacağı kişileri belirtirken taşınmaz maliki yerine yapı sahibi sıfatını kullanmış; ruhsatsız ya da ruhsata aykırı olarak yapıyı yapan kişiye idari para cezasının uygulanacağını hüküm altına almıştır. Ruhsatsız ya da ruhsata aykırı olarak yapıyı yapan kişinin taşınmaz malikinden farklı bir kişi olduğunun anlaşılması durumunda, taşınmaz maliki adına değil, yapıyı yapan adına para cezası verilmesi gerekiyor” şeklinde konuştu.


Geri Dön