03 / 05 / 2024

Ev sahipleri ve kiracılara önemli uyarı! O ceza yanlış kişiye kesiliyor

Ev sahipleri ve kiracılara önemli uyarı! O ceza yanlış kişiye kesiliyor

Depremin ardından kaçak yapılara yönelik denetimler sıkılaştı. Bu kapsamda imara uygun olmayan yapılara ilişkin cezalar uygulanıyor. Bu süreçte kimi zaman cezanın yanlış kişiye uygulandığını ifade edilirken Avukat Selen Karataş'tan önemli açıklama geldi.



“Kiracınız sizin izniniz olmadan kiralanan taşınmazda ruhsata aykırılık yapması durumunda yapı yapması durumunda idari para cezasının kiracıya uygulanması gerekecektir” diyen Karataş, şunları söyledi:

“Danıştay 6. Hukuk Dairesi 2020/13383 sayılı kararında; ‘Yapı sahibinin ise her zaman taşınmaz maliki ile aynı kişi olması zorunlu olmadığından, ruhsatsız yapıyı yapan kişinin taşınmaz malikinden farklı bir kişi olduğunun anlaşılması durumunda, taşınmaz maliki adına değil, yapıyı yapan adına para cezası verilmesi gerektiğinden ‘ruhsata aykırılıkları yapan’ kişi imar para cezasının muhatabı olacağından ve ruhsata aykırılıkları yapanın anılan kira sözleşmesi uyarınca kiracı şirket olduğu anlaşıldığından; davacıya maliki olduğu taşınmaz üzerinde ruhsata aykırı yapı yapıldığından bahisle verilen para cezasında, ‘cezaların şahsiliği ilkesi’ açısından hukuka uyarlık bulunmadığına hükmetmiştir.”

Avukat Karataş, Danıştay 6. Hukuk Dairesinin 2005/33 sayılı kararını da hatırlatarak “Uyuşmazlık konusu olayda, taşınmaz maliki olan davacının kira kontratında veya başka bir belgede tadilatların niteliğini de belirterek açık olarak kiracıya muvafakat vermediği ve tadilatların kira kontratından sonraki bir dönemde idarece tespit edildiği anlaşıldığından, bu tadilatların mülk sahibi olan davacının açık muvafakati olmaksızın kiracı tarafından yapıldığı ve bu tadilatlar nedeniyle taşınmaz maliki olan davacı adına imar para cezası verilmesine ilişkin işlemde cezaların şahsiliği ilkesi de göz önünde bulundurulduğunda mevzuata uyarlık bulunmadığına hükmetmiştir” dedi.


Geri Dön