23 / 12 / 2024

Ev sahipleri yüzde 100'e varan zamlar istiyor! Kiracılara kötü senaryo: Neler yapabilirsiniz? 

Ev sahipleri yüzde 100'e varan zamlar istiyor! Kiracılara kötü senaryo: Neler yapabilirsiniz? 

Son zamanlarda kira bedelleri ile ilgili yaşanan tartışmalar gündemden düşmüyor. Kira artış oranının üst sınırı yüzde 65,07 olarak belirlendi ancak, ev sahipleri yüzde 100'e varan zamlar istiyor. Peki kiracılar haklarını nasıl koruyabilir? 



Türkiye'de son senelerde fahiş oranlarda yükselen kira bedellerinin engellenmesi amacıyla, kira artışlarına yüzde 25 sınırlaması getirilmişti. 1 Temmuz 2024 tarihinde kiralara yüzde 25 zam sınırlaması uygulaması sona erdi. 

Söz konusu uygulamanın sona ermesinden iki gün sonra da enflasyon oranları açıklandı ve rakamlara göre kira artış oranının üst sınırı yüzde 65,07 şeklinde oldu. 

TGRT Haber'den Emir Yücel'in haberine göre; açıklanan yüzde 65,07'lik zammın ardından, konut sahiplerinin bu oranın üstüne çıkarak neredeyse yüzde yüze varıncaya kadar zam talep ettikleri ortaya çıktı.

Ev sahipleri yüzde 100 e varan zamlar istiyor! Kiracılara kötü senaryo: Neler yapabilirsiniz? 

FAHİŞ ZAMMIN HUKUKİ DAYANAĞI YOK

Ekonomist ve Mali Müşavir Muhammet Bayram, konut sahiplerinin yaptığı fahiş zamlara karşı kiracıların neler yapabileceğini açıkladı. Bayram, söz konusu açıklamasına "Konut kira sınırlandırılması ile konut sahipleri yüzde 25 oranında zam yapabiliyorlardı. Fakat neredeyse enflasyon oranı kadar zam yapan konut oldu. 1 Temmuz itibariyle de konut kira sınırlandırılması sona erdi ve üst sınır yüzde 65,07 olarak belirlendi" ifadelerini kullanarak başladı. 

Muhammet Bayram, ev sahiplerinin yüksek oranda zam yapmasının sebebinin eski kiracıyı çıkartıp yeni kiracıya daha yüksek bedelle kiralama yapmak olduğunu aktardı. 

Ev sahiplerinin bu şekilde bir hukuki hakları olmadığını dile getiren Bayram, "Burada 'ihtiyaç' üzerine tahliye yapılabilir fakat bunu yapmaları için de çok zor hükümler mevcut. Bu hükümlerden birisi samimi bir ihtiyacın olması ve bununla beraber aynı şehirde başka bir konutunun olmaması gerekiyor" dedi ve bunun da mahkemede ispat edilmesinin, mahkemenin de bu yönde bir karar vermesinin gerekli olduğunu söyledi. 

Ev sahipleri yüzde 100 e varan zamlar istiyor! Kiracılara kötü senaryo: Neler yapabilirsiniz? 

EV SAHİPLERİ MASRAF ÖDEYEBİLİR

Bir diğer durumun da 5'nci senenin dolumunda bir uyarlama davası ile konut kiralarının güncellenmesi olduğuna dikkat çeken Muhammet Bayram, "Eğer konut sahibi ve kiracı bu konuda davalaşırsa ve eğer ev sahibi davayı kaybederse avukat ücretlerini ve diğer harcamaları ödemek zorunda kalırlar. Kiracıların ise ilk davayı kaybetseler bile yeni bir dava açıp, icrayı durdurma hakları var" açıklamasını yaptı. 

Bayram, icranın durmasıyla istinaf aşamasının beklendiğini dile getirdi ve "Yargı süreci kesinleşene kadar kiracı konutta oturmayı sürdürebilir. Bu şekilde bir dava süreci yaşansa dahi, kiracılar kendilerini kanun yoluyla koruyabilirler" diyerek açıklamasını tamamladı. 

Üsküdar Belediyesi milyonluk konut ve arsaları satışa çıkardı, eski başkan Hilmi Türkmen'den tepki gecikmedi!

Ankara'nın 'en güzel köyü' seçildi! Arsa ve ev fiyatları fırladı!

CHP milletvekili Aykut Kaya'dan tepki: 7 bin TL kirayı zor ödeyenler, zamlı 11 bin 500 TL'yi nasıl ödeyecek?


 


Geri Dön