19 / 05 / 2024

Ev sahiplerinden kiracıları yıkıma uğratan talep!

Ev sahiplerinden kiracıları yıkıma uğratan talep!

Ev sahipleri, kira ücretlerinin fahiş rakamlara gelmesinin ardından kiracılardan kirayı ödenemez korkusu ile yıllık olarak talep etmeye başladı.



YÜZDE 25 ZAM SINIRINA RAĞMEN TALEP DAHA FAZLA

Ülke genelinde ortalama kira artışı son 1 yılda yüzde 150’yi aştı. Kimi illerde bu oran çok daha fazla. Yeni ev arayan bütçesine uygun ev bulamazken, mevcut kiracılar fahiş artışlarla karşı karşıya kaldı. İşte bu nedenle yasal bir düzenleme yapıldı ve 1 yıl süreyle kira artış oranı sınırlandırıldı.

Düzenlemeye göre konut kiralarına 1 Temmuz 2023 tarihine kadar en çok yüzde 25 zam yapılabilir. Kiracıyı korumak için atılan bu adıma rağmen ev sahipleri yüksek zam taleplerine devam ediyor. Kiracıların bir kısmı yeni ev bulmakta zorlanacağı için usulsüz talepleri kabul ediyor. Öte yandan 5 yılı dolduran kiracılar için kiranın yeniden belirlenmesi talebiyle kira tespit davaları, 10 yıl sözleşme uzama süresi dolanlar için tahliye davaları açılıyor. Dava yüküne dikkat çeken gayrimenkul hukuku uzmanları, haziran, temmuz ayında açılan davalar için İstanbul’da Sulh Hukuk Mahkemelerinin en erken 2023 Ocak ayına duruşma günü verdiğine dikkat çekiyor. 

ÖĞRENCİ ETKİSİ

Kimi emlak danışmanları da yıllık peşin talebinde öğrencilerin önemli bir yer tuttuğunu söyledi. Üniversitelere yakın noktalarda bulunan evlerde bu talebin yoğun olduğunu belirten uzmanlar, “Eylül ayında Üniversite öğrencilerinden talep gelmeye başlayacak. Ev sahipleri öğrencilerin düzenli kira ödeyememe riskini almıyor. Bir de özel yurt fiyatlarını görenler evlere talep olacağı düşüncesiyle bu yolu seçiyor. Peşin ödemelerde az da olsa bir indirim olduğu için geliri müsait olanlar kabul ediyor” şeklinde konuştu.

YABANCI EV SAHİBİ DE YILLIK DİYOR

İstanbul Basın Ekspres bölgesinde çalışan bir emlak danışmanı da farklı bir noktaya dikkat çekti. Türkiye’den son 1-2 yılda çok sayıda yabancının ev aldığını hatırlatan emlak danışmanı, “Türk müşterilerimiz gibi yabancı ev sahibi müşterilerimiz de yıllık peşin kira talep ediyor. 1-2 ay düzenli ödeme sonrası aksama olmasından endişe ediyorlar. Bugün peşin kira talep edenlerin oranı elimizdeki toplam portföyde yüzde 20’ye kadar geldi” diye konuştu.

Ev sahiplerinden kiracıları yıkıma uğratan talep!

Editörün Notu: Bu haber 7 Ağustos 2022, saat 16.48'de yazıldı. An itibariyle dolar kuru 17 lira 92 kuruş, euro 18 lira 26 kuruş, altının gramı ise bin 25 TL değerindedir.

Ziraat Bankası gözü kararttı! Emekliye 300.000 TL!

Uzmanlar açıkladı! İkinci el araba piyasasında fiyatlar düşecek mi?

Dolar kahini Selçuk Geçer, büyük krizin tarihini verdi! 'Dolar 70 TL olacak!'


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön