Ev sahiplerini de kiracıları da ilgilendiriyor!
Ev sahipleri ve kiracıların kira sözleşmelerini yaparken dikkat etmesi gerekiyor. İleride yaşanacak sorunların önüne geçecek kira sözleşmesinin en doğru şekilde hazırlanması gerekiyor.
Kira sözleşmeleri hem kiraya verenin hem de kiralayan tarafın haklarının korunması için yapılan yazılı bir sözleşme çeşitidir. Sözleşmede tüm maddelerin en açık bir şekilde yer alması gerekiyor.
Peki, kira sözleşmeleri hazırlanırken nelere dikkat edilmesi gerekiyor? Kira sözleşmesinde neler yer almalı? İşte kira sözleşmeleriyle ilgili tüm detaylar...
KONTROLLERİNİZİ YAPIN
Özellikle kiracıların noter aracılığı ile vekaletinin kontrolünün yapılması gerekiyor. Kira kontratında yazan adres ile kiralayacağınız mülk adresinin aynı olmasına dikkat etmeniz gerekiyor.
KİRA ARTIŞ DÖNEMİ YAZILMALI
İleride yaşanabilecek sorunların önüne geçilmesi için kira başlangıç ve kira artış döneminin bulunması gerekiyor. Kira bedelinin yatırılacağı banka hesap bilgileri ve ne şekilde yatırılacağı detaylıca yazılmalı. Kira kontratında depozitonun içeriği ve hangi şartlarda iade edileceği açık olarak anlatılmalı.
KEFİLLERİNİZİ ÇAĞIRIN
Kira kontratı kefiller huzurunda imzalanır ve kira kontratının bütün sayfalarında her iki tarafın imzasının bulunması gerekiyor. Kira kontratında kiracının ve ev sahibinin T.C. kimlik numarasının aynı olması gerekiyor.
KİRA SÖZLEŞMESİNDE NELER YAZAR?
1-) Kiralama ile ilgili tüm bilgiler;
Kiralanacak olan mülkün cinsi, adresi, mülk sahibi ile kiralanacak yerin adresi ve iletişim bilgileri, kiralama sürecinin başlangıcı ve bitişi ile birlikte kira bedelinin yazılması gerekir.
2-) Kiralanan mülk ile birlikte teslim edilen demirbaşlar;
Kira sözleşmesinde kombi, elektrik ve su sayaçlarının yer aldığı bu bölüme, aidat bilgileri, depo ve posta kutusunun anahtarları gibi bilgiler de yer almalı.
3-) Kira sözleşmesiyle ilgili genel koşullar;
Kiralanan mülk içinde yapılacak tadilatlar, kiranın yatırılacağı banka hesabı maddeler halinde yazılır. Yapılan kira kontratı ikişer nüsha olarak doldurulması ve nüshalardan biri kiracıda diğeri ise mülk sahibinde kalır.
Kira sözleşmesi yaparken dikkat!
Nuran IŞIK/Emlakkulisi.com