Kirada indirim isteyebilirsiniz! Bütün ev sahiplerini ve kiracıları ilgilendiriyor! Haklarınız neler?
Fahiş şekilde artan ev kiraları sebebi ile son zamanlarda ev sahipleri ve kiracılar arasındaki gerginlikler çoğaldı. Peki, kiracıların ve ev sahiplerinin bilmediği ve sahip olduğu haklar neler? İşte detaylar…
Milyonlarca kiracının ve ev sahibinin yasalar ile korunan hakları mevcut. Fakat kiracılar ve ev sahipleri bu haklar hakkında tam bilgiye sahip değil. Kiracı, yasalar ile belirtilen nedenlerden biri olmadıkça evden çıkarılamaz. Kiracı, evden çıkacağı zaman diliminde evi, aldığı gibi teslim etmez ise depozitosunu alamaz. İşte kiracı ve mülk sahibi hakları...
EV SAHİBİ GEREKÇESİ BULUNMADAN KİRACIYI ÇIKARAMAZ
Mynet’in haberine göre; kiracı ve ev sahibinin ilişkisini düzenlemek amacı ile ülkemizde 2011 yılından beri “6570 Sayılı Gayrimenkul Kiraları Hakkında Kanun” uygulanmakta. İlk olarak, kira sözleşmesini imzalamadan evvel her detay dikkatlice okunmalıdır.
Ev sahibinin haklı bir gerekçesi olmadığı takdirde kiracıyı evden çıkarması mümkün değil. Fakat kiralanan mülk sahibinin şahsı, eşi, altsoyu, üstsoyu veya kanun gereği bakmak ile yükümlü olduğu diğer kişiler için de gerekli ise kiracının çıkması talep edilebilir.
Kirada olan mülkün tadilat masrafları da mülk sahibine aittir. Kiracı ve mülk sahibi arasında anlaşma bulunması durumunda kiracı mülkü yenileyebilir ve aynı zamanda bunun karşılığında kira bedeli için daha az ödeme yapabilir. Bu durumda da faturalar iyice analiz edilmek zorunda oluyor.
Kiracının, kiralamış olduğu mülkü başkasına kiralama hakkı (mülke zarar gelmemesi şartı ile) bulunuyor. Bunun için mülk sabinin yazılı onayı lazım.
FAZLADAN KİRA ALINAMAZ
Evi kiralayan kiracı, kirayı zamanında ödemelidir. Fakat geç ödeme durumlarında da mülk sahibi, fazla ödeme isteyemez. Aynı zamanda kira ödenmez ise ev sahibinin, kiracıyı tahliye etmek için de dava açma hakkı bulunmakta.