02 / 05 / 2024

Ev sahipleri ve kiracılar dikkat! Yeni uygulamalar geliyor...

Ev sahipleri ve kiracılar dikkat! Yeni uygulamalar geliyor...

Ev sahiplerini ve kiracıları çok yakından ilgilendiren bir uygulamanın devreye gireceği son günlerde iddia ediliyor. Buna göre, yapılacak olan uygulama ile beraber kira sözleşmelerinde de tüm sistem değişeceği belirtildi. İşte haberin detayları...



Türkiye’de ev sahipleri ile kiracılar arasında yaşanan sıkıntılar ve sonrasında meydana gelen olumsuzu durumlar gündemdeki yerini koruyor. Bu süreçte, zaman zaman taraflar arasında birbirlerinin canına bile kast etmeye başladıkları zamanlar bile yaşandı. Yaşanan bu sıkıntının toplumsal bir problem olması üzerine de hükümet harekete geçti. Kiracılık için yeni bir uygulama devreye sokulacak ve sistem tamamen değişeceği belirtiliyor.

BAKANLIKLAR GÖRÜŞ BİLDİRDİLER

Kiracı meseleleri sadece bir bakanlığın sorunu değildir. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Adalet Bakanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı kendi alanlarına dair taraflar için görüşte bulundular. Bu görüşlerin ardından yapılan çalışmadan ise sistem değişikliği kararı çıktığı bildirildi.

KİRA ZAMMI SİSTEME BAĞLANIYOR

Kira sözleşmelerinin ise e-devlet üzerinden yapılması çok sayıda yeniliği de getirecek.  Bunlardan birisi de kira zammı uygulaması olacak. Ev sahibi ve kiracı müdahale etmedikçe bu sistemde yasal üst sınırdan kira zammı yapılacak ve uygulamaya sokulacak. Kira zammı için ev sahibinin veya kiracının pazarlık yapmasına bile gerek kalmayacak. Sistem kira fiyatlarındaki artışı da yönetecek. Eğer ev sahibi ve kiracı değişik bir zam rakamında anlaşırlarsa güncelleme yapabilecekler.

 Ev sahipleri ve kiracılar dikkat! Yeni uygulamalar geliyor...

EV SAHİPLERİ EKSİK BEYAN VEREMEYECEKLER

Hazine ve Maliye Bakanlığı ev sahiplerinin kira gelir vergisini doğru bir şekilde ödemediklerinden şikayetçiydi. Yeni sistemde kira sözleşmesi e-devlet üzerinden yapılınca ev sahibinin beyanname vermesine de gerek kalmayacak. Hazine ve Maliye Bakanlığı kira gelirini direkt görecek ve vergi hesaplaması yaparak ilgili tarih için ev sahibine ödeme emri gerçekleştirilecektir.  Bu şekilde devletin vergi kaybı kira gelir vergisi özelinde sıfırlanacak.

Ayrıca, ev sahibi ile kiracı arasındaki sıkıntılar da kayıt altına alınacak  ve kira sözleşmeleri ile çok daha hızlı bir şekilde çözülebilecek. Buna göre, hangi tarafın haklı olduğu en doğru ve hızlı bir şekilde tespit edilerek  aksiyon alınabilecektir.  Bu da mahkemelerdeki dava yükünü hafifletecek. Yeni sistemin 2024 yılı içerisinde devreye girmesi bekleniyor.

Kiracı elektrik, su, doğalgaz borcunu ödemezse ne olur?

Kiracılar dikkat! Kombi bozulursa masrafı kim öder?

Kiracılar dikkat! Ev sahipleri sizi icraya verebilir...


Geri Dön