01 / 05 / 2024

Ev sahiplerini şok eden haber: Artık bu paralar kiracı ile beraber ödenecek!

Ev sahiplerini şok eden haber: Artık bu paralar kiracı ile beraber ödenecek!

Ev sahibi ve kiracılar arasında çözümlenmesi gereken sorunlarda arabuluculuğa başvurulması halinde ortaya çıkan masraflar, artık kiracılar ve ev sahipleri ile birlikte ödenecek.



Ev sahipleri ve kiracılar arasındaki arabuluculuk sürecinde ortaya çıkan masrafları ev sahipleri ile birlikte karşılamak zorunda olacaklar.

BU PARALARI EV SAHİBİ VE KİRACILAR BİRLİKTE ÖDENECEK!

Ankara Barosu avukatlarından Ali Erdem Gündoğan, kira anlaşmazlıklarında 1 Eylül 2023 tarihinde başlayan zorunlu arabuluculuk uygulamalarına yönelik kritik bir ayrıntıya dikkat çekti.

Medyabar'da yer alan habere göre; giderek artan davalar ve uzayan yargılama sürelerine çözüm olarak getirilen zorunlu arabuluculuk uygulamalarında ilk toplantının büyük önem taşıdığını ifade eden Gündoğan, anlaşmazlık yaşayan hem ev sahiplerinin hem de kiracıların anlaşmazlığa mahkemede çözüm arama niyetinde olsalar dahi ilk arabuluculuk görüşmesine mutlaka katılmalarını önerdi.

ZORUNLU ARABULUCULUK SİSTEMİNDE TARAFLARDAN BİRİNİN BAŞVURU YAPMASI YETERLİ

1 Eylül tarihinden itibaren artık arabulucuya başvuru yapılmadan mahkemeye gidilemiyor. Arabulucuya kiracı ya da ev sahibinden birinin başvurması yeterli.

Zorunlu arabuluculuk sisteminde tarafların ilk görüşmeye mutlaka katılması gerekir. İlk görüşmeye katılmayan taraf mahkemeyi kazansa dahi arabuluculuk ücretinin tamamını kendisi ödemek zorunda kalıyor. Öte yandan yargılama harçları da ilk toplantıya katılmayan tarafa yükleniyor. Davayı kazandığı için normalde kendi avukatının vekalet ücretini davayı kaybeden taraf ödemesi gerekirken ilk toplantıya katılmadığı için vekalet ücreti de kendisine kalacak. Bu nedenle ilk toplantıya katılmak kritik önem taşıyor.

 Ev sahiplerini şok eden haber: Artık bu paralar kiracı ile beraber ödenecek!

ARABULUCULUK SÜRECİ EN FAZLA 4 HAFTA TAMAMLANIYOR

Gündoğan'ın verdiği bilgilere göre, arabuluculuk süreci en fazla 4 haftada tamamlanıyor. 

Anlaşma olursa süreç daha kısa zamanda bitiyor. Anlaşma olursa taraflar mahkemeye gitmeden arabuluculuk ücretini yarı yarıya ödeniyor.

Ankara Barosu avukatlarından Ali Erdem Gündoğan dava konusu olayın yüzde 3'ünü kiracı, yüzde 3'ünü ev sahibinin ödediğini söyleyerek '' Diyelim ki mevcut kira 6 bin lira. Ev sahibi kiranın 20 bin liraya çıkarılmasını istediği için anlaşmazlık yaşanıyor. Arabulucuda dava konusu olay aradaki 14 bin liralık farkın yıllık tutarı üzerinden hesaplanıyor.'' dedi. 

 Ev sahiplerini şok eden haber: Artık bu paralar kiracı ile beraber ödenecek!

YILLIK TUTAR 168 BİN TL...

Yıllık tutarın 168 bin lira olduğunu belirten Ali Erdem Gündoğan anlaşma sağlanması halinde yüzde 3'erden her iki taraf 5 bin 40 lira ödeymeye yapacak. Anlaşma sağlanamaması durumunda ise kaybeden taraf 10 bin 80 liranın tamamını ödeyecek.

Davayı kazanan taraf ilk toplantıya katılmamışsa, davayı kazandığı halde 10 bin 80 lirayı kendisi ödemek zorunda kalıyor. Ayrıca dava masrafları da kazanandan tahsil edilmekte.

Cumhurbaşkanının kira çıkışına rağmen VGM kiralara yüzde 800 zam yaptı!

Konut satışları düştü! Gayrimenkulün yeni gözdesi arsa ve tarla oldu!


 


Geri Dön