29 / 04 / 2024

Ev ve yurt kiralayacak öğrenciler aman dikkat! Bu tuzağa sakın düşmeyin!

Ev ve yurt kiralayacak öğrenciler aman dikkat! Bu tuzağa sakın düşmeyin!

Üniversitelerin açılmasına kısa süre kala öğrenciler barınma sorunuyla karşı karşıya kaldı. Bu durumu lehine çevirmek isteyen fırsatçılar öğrencilere kiraladıkları yerlerle şaşkına çevirdi. Uzman isimler öğrencileri uyardı. İşte detaylar...



Ev kiralarının yükselmesiyle birlikte yurtlara artan talebi gören bazı emlakçılar harekete geçti. Kimileri boş buldukları konutlara yurt görüntüsü vererek bir emlak ofisi gibi çalıştığı, kendi emlak ofisinden kendi yerlerini kiralayıp, kiraladıkları odalar için depozito ve komisyon aldığı iddia ediliyor.

Üniversitelerin açılmasına kısa süre kala öğrenciler şehirlerde kalacak yer arayışına girdi. Yüksek konut ve kira fiyatları sebebiyle bu sene yurtlara daha çok talep gösteriliyor. 

Akşam Gazetesinden Arzu Kurum'un haberine göre, yurtlara artan talebi gören kimi emlakçıların, bunu fırsata çevirdiği iddia ediliyor. Sektör temsilcileri; bazı fırsatçıların boş buldukları konutlara yurt görüntüsü vererek, bir emlak ofisi gibi çalıştığını, kendi emlak ofisinden kendi yerlerini kiralayıp, kiraladıkları odalar için depozito ve komisyon aldığı iddiasında bulunuyor.

TALEPTE YÜZDE 20 ARTIŞ

Ülke genelinde özel yurtların kapasitesinin yeterli olduğunu kaydeden Tüm Yurt İşverenleri Sendikası (TÜYİSEN) Yönetim Kurulu Üyesi Funda Gökgöl, yurtlara bu yıl talep yüzde 20 oranında arttığını söyledi.

Bu durumu kira fiyatlarının yükselmesine bağlayan Gökgöl, "Bu yıl Türkiye genelinde yıllık özel yurt fiyatları 20 bin TL'den başlıyor, 320 bin TL'ye kadar çıkıyor" dedi.

Gençlik ve Spor Bakanlığı'na bağlı yurtlarda fiyatlarda ise geçen seneye oranla yüzde 78.28'lik bir artışın söz konusu olduğunu dile getiren Gökgöl, daha fazla artış yapmanın yasak olduğuna dikkat çekti. Gökgöl, artışın sırasıyla en çok İzmir, İstanbul, Antalya'da yaşandığına vurgu yaptı.

Ayrıca merpenaltı yurtlardaki artışın yüzde 130'lara kadar dayandığını aktaran Gökgöl, "Bununla da kalmıyorlar, emlak ofisi kurup, kendi emlak ofisinden kendi yerlerini kiralıyor, kendi kiraladıkları yerlere depozito ve emlakçı parası kesiyorlar. Akabinde bir de bir aylık peşin para istiyorlar" dedi.

Velilerden girişte 30-40 bin TL alındığı bilgisini veren Gökgöl, "Yıllık sözleşme yapıp, herhangi bir ayrılma durumunda ise bütün parayı istiyorlar. Bu konuda velilerden dikkatli olmalarını istiyoruz" diye konuştu.

YURTTAN CAYMA BEDELİ 

Cayma bedeli konusuna da değinen Gökgöl, "Mevzuat şunu diyor: Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK) çıkarsa öğrenci kalmadığı ayların yüzde 40'ını öder. Ama öğrenci sene içerisinde keyfi nedenlerle ayrılıyorsa kalmadığı ayların yüzde 50'sini yatırır" dedi.

15 Eylül'e kadar öğrencinin herhangi bir ödeme yükümlülüğünün olmadığına dikkat çeken Gökgöl, "Şu an hepsi kayıt yaptırabiliyor. Öğrenci ilişiğini kesmediği müddetçe oda başka bir öğrenciye kiralanamıyor" diye ifade etti.

MERDİVENALTI REZİDANSLAR

Merpenaltı yurtlarla ilgili her sene aynı şikayetleri aldıklarını söyleyen Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Mahmut Şahin, "İnsanlar kiralık daire verir gibi bir binayı yurt haline getirip oda oda ayırıp bunu pazarlıyor. Öyle ki bu tarz merpenaltı yerler rezidansa dönüştü. Ancak bir şikayet söz konusu olunca inceleme yapılıyor" diye aktardı.

Resmi yurtlardan daha çok merpenaltı yurt olduğunu belirten Şahin, özellikle üniversite öğrencilerinin çok olduğu şehirlerde, pandemiden sonra bunun daha da arttığını aktardı. Depremden sonra yurtlar depremzedelere verilince öğrencilere yurt kalmadı diyen Şahin, "Merpenaltı çalışanların uyanıklıklarına dikkat çeken Şahin, "Yan odadaki iki öğrenci 2.000 TL'ye kalırken, yer kalmadığı için gelen yeni bir öğrenciye odayı 4.000 TL'den pazarlayabiliyorlar. Bununla ilgili bir düzenlemeye ihtiyaç var" dedi.

Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü 76 işçi alıyor! Resmi Gazete'de yayımlandı: KPSS'ye girenlere müjde! 

Geri sayım başladı! Dolar borcu olanlar yandı! Tarih belli! Dolarda son dakika gelişmesi 

SGK-SSK ve BAĞ-KUR'lu emekliye ek ödeme müjdesi! Yüzde 25 zamlı maaşlar için 7.500, 8.500, 9.000 TL hesaplara yatacak!


Geri Dön