04 / 05 / 2024

Ev vergisi nasıl hesaplanır?

Ev vergisi nasıl hesaplanır?

Emlak Vergisi ikinci taksitinin 30 Kasım Cumartesi gününe rastladığı için 1 Aralık Pazartesi akşamına kadar ödenmesi gerekiyor. Ev vergisi hesaplaması belirlenen oranlar üzerinden ödeniyor. Peki, ev vergisi nasıl hesaplanır?



Ev vergisi nasıl hesaplanır?

Emlak vergisi, arazi, arsa ve binalar için ödenen vergi çeşidi olarak karşımıza çıkıyor. Emlak Vergisi ikinci taksitinin 30 Kasım Cumartesi gününe rastladığı için 1 Aralık Pazartesi akşamına kadar ödenmesi gerekiyor.


Tapulu taşınmazda tapu kimin adına ise o kişi emlak vergisi ödemek zorunda kalıyor. Tapusuz taşınmazlarda ise emlak vergisi, noterde düzenlenen senedin ya da sözleşmenin imzalandığı gün yükümlü olunuyor. 


Miras yolu ile taşınmaz üzerinde hak sahibi olan kişilerde emlak vergisi yükümlülüğü ölümün meydana geldiği tarihte başlıyor. 


Ev vergisi nasıl hesaplanır?

Emlak Vergisi yılda iki taksitte ödeniyor.  Birinci taksit için Mart, Nisan ve Mayıs aylarında ikinci taksit için ise Kasım ayında ödeme yapılıyor.  Bölgenin özelliklerine göre bu tarihler değişebiliyor.  


Ev Vergisi değeri taşınmazların bulunduğu yere ve metrekaresine göre belirleniyor. Ev emlak vergisi oranları aşağıda yer alıyor;


Ev emlak vergisi oranları 

Normal yörelerde:

Binalarda  Binde 2                    

Meskenlerde Binde 1                  

Arazilerde Binde 1                

Arsalarda  Binde 3   


Büyükşehirlerde:

Binalarda - Binde 4 

Meskenlerde - Binde 2 

Arazilerde - Binde 2 

Arsalarda - Binde 6 


Ev vergisi nasıl yatırılır?


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön