27 / 04 / 2024

Evcil hayvanı olanlar dikkat! Bunu mutlaka yaptırmanız gerekiyor! Tüylü dostunuzdan olmayın!

Evcil hayvanı olanlar dikkat! Bunu mutlaka yaptırmanız gerekiyor! Tüylü dostunuzdan olmayın!

Evcil hayvanlara çip uygulamasında sürenin dolmasıyla birlikte ocak ayında çip taktırmayan kişilere ilk cezalar uygulandı. İşte detaylar...



'Kedi, Köpek ve Gelinciklerin Kimliklendirilmesi ve Kayıt Altına Alınmasına İlişkin Yönetmelik' çerçevesinde, evcil hayvanların çip takılarak kayıt altına alınmasında süre 31 Aralık 2022’te doldu. Hayvanlarına çip taktırmayanlara 3 bin 642 TL ceza uygulanacak. 31 Aralık 2022’den itibaren toplam 1 milyon 429 bin 370 ev hayvanı kimliklendirilerek kayıt altına alındı. Hem yoğunluk hem de çip ve pasaport sıkıntısı sebebiyle başvurmasına karşın çip takılmayan hayvan sahiplerine beyanname verildi. Bu çerçevede toplam 552 bin 127 beyanname verildi. Beyanname verilenlerin hayvanlarına çip takılma uygulamasına devam ediliyor. Beyanname uygulaması ile yeni çip takılan hayvanlarla birlikte kayıt altına alınan hayvan sayısı 1 milyon 595 bin 255'e ulaştı.

Evcil hayvanı olanlar dikkat! Bunu mutlaka yaptırmanız gerekiyor! Tüylü dostunuzdan olmayın!

İLK CEZALAR SEYAHATTE

Diğer yandan ev hayvanlarına çip taktırmayanlara da ilk cezalar uygulandı. Özellikle seyahat esnasında çip takıldığına ilişkin kimlik sunamayan birçok kişiye hayvan başına 3 bin 642 lira ceza uygulaması yapıldı.  Ankara  Bölgesi Veteriner Hekimler Odası Genel Sekreteri İsa Yıldırım, "Çip taktırılmayan ve sisteme kaydedilmeyen evcil hayvanlar için ceza yazıldı. Bu cezaların hepsi yurt dışına çıkış ya da şehirlerarası yolculuk için belge istenilmesi zorunlu olduğu için hayvan sahiplenen kişilerin 'ben cezamı ödeyeyim, hayvanı sisteme kaydedelim' diyerek il-ilçe tarım ve orman müdürlüklerine gitmesi ile uygulandı. Onun haricinde bu tür hayvanların tespiti açıkçası çok zor. Hayvana çip taktırıldığında iş maalesef bitmiyor, sisteme kaydettirip pasaportun alınması gerekiyor. Hayvanına çip taktırdığı için rahat olan bir hayvan sahibi, yurt dışına gitmek istediğinde hayvanını sisteme kaydettirmediği için ceza ödedi. Sisteme kaydı yapıldıktan sonra yurt dışı çıkış işlemini yaptı" ifadelerini kullandı.

İşte detaylar...


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön