28 / 04 / 2024

Evi, iş yeri ve arsası olanlar dikkat! Ödediğiniz o paraları geri alabilirsiniz!

Evi, iş yeri ve arsası olanlar dikkat! Ödediğiniz o paraları geri alabilirsiniz!

Emlak vergisinin 2022 yılı ödemeleri 1 Mart 2022'de başladı. Emlak vergisinden muaf olmasına rağmen ödemelerini yapan birçok kişi bulunuyor. Peki kimler emlak vergisinden muaf sayılıyor? Muaf olanlar ödeme yaparsa geri alabilir mi? Belediyeler talebi onaylamazsa ne olur? İşte ayrıntılar...



YENİ BİNAYA İNDİRİM

Büyükşehir yasasıyla mahalle haline gelen ve tüzel kişiliği kaldırılmış olan köylerde Emlak Vergisi'nin ödenmesini 2022'nin sonuna kadar ötelemişti. Yani bu köylerde oturan kişiler de Emlak Vergisi ödemeyor yani muaf sayılıyor. Diğer taraftan satışı gerçekleştirilen Hazine’ye ait taşınmazlar 5 sene süreyle Emlak Vergisi’ne muaf sayılıyor. Yeni yapılan binalarda ise dörtte bir oranında emlak vergisi indirimi uygulanıyor. 

EŞİN EVİ VARSA NE OLUR?

Emlak Vergisi muafiyeti kapsamında, bu haktan faydalanan vatandaşların eşlerinin gelirinin veya gayrimenkulünün bulunması herhangi bir sorun teşkil etmiyor. Yalnızca haktan faydalanan kişinin kendi üzerine kaydı bulunan mülkler göz önünde bulunduruluyor. Örnek vermek gerekirse, bir emeklinin eşinin ismine mülkü bulunuyorsa, bu emekli vergi muafiyetinden faydalanabiliyor.

Evi, iş yeri ve arsası olanlar dikkat! Ödediğiniz o paraları geri alabilirsiniz!

KİRAYA ÇIKTIYSA

Sahip olduğu tek konutu kiraya veren ve başka bir konutta kirada oturanlar vergiden muaf tutuluyor. Fakat tek konutunu kiraya vererek başka bir konutta kira ödemeyen kişiler emlak vergisinden muaf sayılmıyor. 

BİR KONUTU BİR ARSASI BULUNAN ÖDER Mİ?

Sıfır oranlı Emlak Vergisi sadece konutlar için geçerli tutuluyor ve tek konutu sebebiyle muafiyetten faydalananların; kazanç elde ettirmeyen iş yeri, arsa ve araziye sahip olmaları, indirimli vergi oranından faydalanmaları için engel teşkil etmiyor. İş yeri, arsa ve ya araziden gelir edilmesi halinde muafiyet düşer. 


Geri Dön