03 / 05 / 2024

Evim tapuda arsa görünüyor ne yapmalıyım?

Evim tapuda arsa görünüyor ne yapmalıyım?

İskanı alınmamış ve kat irtifakı bulunmayan yapılardaki daireler halk arasında arsa tapulu olarak geçer. Peki, eviniz tapuda arsa görünüyorsa ne yapmanız gerekir? İşte detaylar…



Evim tapuda arsa görünüyor ne yapmalıyım?

ARSA TAPULU EV NE DEMEK?

Halk arasında arsa tapulu olarak bilinen evler, iskanı alınmamış ve kat irtifakı bulunmayan yapılardan alınan daireler olarak bilinir.

EVİM TAPUDA ARSA GÖRÜNÜYOR NE YAPMALIYIM?

Halk arasında arsa tapulu olarak bilinen evler, iskanı alınmamış ve kat irtifakı bulunmayan yapılardan alınan daireler olarak bilinir.

Arsa tapulu yani hisseli tapusu olan bu binalar tapu kayıtlarında gözükmezler. Yani arsa tapulu bir ev aldığınızda aslında binanın yapıldığı arsadan pay almış oluyorsunuz.

Tapu kayıtlarını incelediğinizde, siz de dâhil daire sahiplerinin arsa üzerinde belirli oranlarda pay hakkı olan toprak sahipleri olduğunu görürsünüz.

Taşınmazı satmak hisseli tapu çeşitleri için zor olmaktadır. Çünkü tapuda hangi bölümün kime ait olduğu belirtilmemiştir. Binadaki komşularınızla rıza-i taksim sözleşmesi yaparak sorunu çözebilirsiniz.

Bir arsa üzerinde inşaat işleri devam eden ya da inşaatı tamamlanan yapılar, arsa tapulu olabiliyor. Arsa tapusunda, konutun ya da işyerinin metrekaresi değil, konut/işyeri başına düşen arsa miktarı yazılıyor. Daire; arsa, bağ, bahçe, tarla sayılıyor. Yapılacak ya da yapılıyor olan binaların üzerinde kat irtifakı kuruluyor.

Kat irtifakı, kat mülkiyetine geçişten bir önceki adım olarak da görülebiliyor. Hak sahipleri daha sonra tapu müdürlüğüne kat mülkiyetli tapu sahibi olmak için başvuru yapabiliyor.

Peki, arsa tapusu bina tapusuna nasıl çevrilir?

Kat Mülkiyeti Kanunu gereğince, kat mülkiyeti için gerekli belgeler ile tapu müdürlüğüne başvurulması gerekiyor.

Gerekenler:

- Dilekçe

- Yapı kullanma belgesi

- Anagayrimenkule ait fotoğraf

- Noterden tasdikli liste

- Yönetim planı

ING’den müjde! 1 Kasım’a kadar başvurana 300 TL kazanma fırsatı!

Beklenen gün geldi! Altında yarın yer yerinden oynayacak!

O karar yargıya taşındı! Suya yüzde 50 indirim gelecek mi?

Eczanelerin ilaçlardan aldığı kar payı yükseltildi!

 


Geri Dön