18 / 07 / 2024

Evimde kendim oturacağım kiracıyı nasıl çıkarabilirim?

Evimde kendim oturacağım kiracıyı nasıl çıkarabilirim?

Kiracılar ile ev sahipleri iyi bir iletişim kurabildikleri gibi kuramaya da bilirler. Bunun dışında ev sahipleri kiraladıkları evde oturma talebi ile kiracılarının karşısına da çıkabilirler. Peki bu durumda ne olur? İşte detaylar!




EV SAHİBİ KENDİM OTURACAĞIM DEYİP OTURMAZSA NE OLUR?

Uzmanlar 'Çocuğum oturacak' deyip yani bu bahane ile kiracının kapı dışarı edilemeyeceğini söylüyor. Ev sahibi 'Oğlum oturacak' demesi durumunda da daireyi bir başkasına 3 yıl boyunca kiraya veremiyor. Aksi durumda kiracıya tazminat ödemek zorunda kalır. Ev satılsa dahi kiracıya 6 ay süre verilmesi şarttır.

KİRACI HANGİ HARCAMALARI KİRADAN DÜŞEBİLİR?

Bu soruya hangi masraflar kiradan düşülemez sorusunun yanıtı ile verebiliriz. Kiracı, apartman aidatı gibi binaya ait olan bakım, onarım ve temizlik giderlerini karşılamakla mükelleftir. Kira kontratında aksi belirtilmedikçe su, elektrik gibi faturaları da kiracının ödemesi gerekir. Bu masraflar kira bedelinden düşülemez.

5 YILI DOLDURAN KİRACIYA NE KADAR ZAM YAPILIR?

Ev sahibi kira tespit davası için ihtarname çekmiş ise ve kiracı oturduğu evde eğer 5.yılını doldurmuş ise davayı açar, mahkemeye gider, mahkeme bilirkişi atar. Tüm kriterler bilirkişi tarafından tespit edilebilir. Hakim, hakkaniyet oranında indirim de uygulayarak kirayı yeniden belirler. Kiracı kira dönemi gelince yüzde 25 artış yapabilir.

EVİMDE KENDİM OTURACAĞIM KİRACIYI NASIL ÇIKARABİLİRİM?

Kiracının eve özensiz davranması ve komşular ile iyi geçinmemesi halinde ev sahibi, kiracının tahliyesini isteyebilme hakkına sahiptir. Bu tür durumlarda ev sahibi, kiracıya ihtarname çekerek 30 gün içerisinde bu aksiliklerin düzenlenmesini, aksi halde evin boşaltılmasını istediğini ibraz edebilir.

KİRACI EV SAHİBİNE TAZMİNAT DAVASI AÇABİLİR Mİ?

Kiraya veren eğer ki haksız bir şekilde tahliye davası açmış ise yani kanunda sayılan haklı iptal etme nedenlerinden birisinin varlığı halinde usulüne uygun olarak tahliye davası açmamış ise kiracı ev sahibine karşı haksız tahliyeden dolayı tazminat davası açabilir.

Isınma desteği nereden alınır? Doğalgaz destek ödemesi ne zaman yatacak?

Hasarlı bina için nereye başvurulur? Bina depreme dayanıklılık testini kim yapar?


Geri Dön