14 / 05 / 2024

Evini boş tutanlar dikkat! Dünyada boş konutlar için neler yapılıyor?

Evini boş tutanlar dikkat! Dünyada boş konutlar için neler yapılıyor?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan evini boş tutan ev sahiplerine dair sert çıkışından sonra gözleri dünyadaki örneklere çevirdi. Peki, diğer ülkeler boş evlerle ilgili nasıl yasalar çıkarıyor? İşte detaylar...



İLK SIRADA MALTA VAR

Sabah Gazetesi'nde yer alan habere göre, İngiltere merkezli yayın kuruluşu BBC'nin dünya genelinde boş konutlara yönelik alınan önlemleri gösteren haberi büyük ses getirdi.

Özellikle birçok Avrupa ülkesinde de yetkililer bu problemi çözmek için çeşitli tedbirler alıyor. Boş evlere ek vergi alınması gibi çalışmalar dünyanın dört bir yanında uygulanıyor. Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü'nün (OECD) geçtiğimiz aylarda boş evlere ilişkin yayımladığı rapora göre, toplam konut stoku içinde boş ev oranı en fazla olan ülkelerinde başında Malta yer alıyor. Diğer ülkeler şse şu şekilde sıralanıyor: Japonya, ABD, Finlandiya, Şili, Kıbrıs, Macaristan, Slovenya, İrlanda, Slovakya, Avustralya ve Kanada.

Evini boş tutanlar dikkat! Dünyada boş konutlar için neler yapılıyor?

BOŞ EVLER SİSTEMİ TIKADI!

Son dönemde kiraların hızla artış gösterdiği Türkiye'de sayıları yüzbinlerle ifade edilen boş konut bulunuyor. Birçok ev sahibi yatırım için aldığı evleri kiraların daha da artacağı beklentisiyle kiraya vermekten kaçınıyor. Kiralara getirilen yüzde 25 artış limitinin ardından, ev sahiplerinin evini boş tutup daha yüksek fiyattan kiraya vermek istemesi de boş ev sayısında artışı tetikliyor. Sistemi tıkayan ve kiraların hızla yükselmesine neden olan bu sorunun çözülmesiyle kiraların gerileyeceği belirtiliyor.

Evini boş tutanlar dikkat! Dünyada boş konutlar için neler yapılıyor?

VERGİLER OLUMLU SONUÇLANDI!

İspanya: Mayıs ayında parlamento tarafından kabul edilen konut yasası kapsamında barınma hakkı için alınan birçok kararın arasında; belediyelere, boş evlerin emlak vergilerini yüzde 150'ye varan oranda artırma yetkisi verilmesi de yer alıyor. Barcelona'daki yerel yönetim, 2 seneden fazla süre boş bırakılan bir eve, sosyal konut amacıyla kullanmak için geçici olarak el koyabiliyor.

Almanya: Berlin, geçen sene aldığı bir kararla, kısa süreli ev kiralamaya karşı önlemleri sertleştirmiş durumda.

Fransa: 2013'te boş evler için bir vergi getirildi. Bu vergi, ülkede 2013 ila 2017 yılları arasında boş ev sayısının yüzde 13 azaltı.

Evini boş tutanlar dikkat! Dünyada boş konutlar için neler yapılıyor?

Kanada: Britanya Kolumbiyası Eyaleti'ndeki Vancouver'da 6 aydan fazla boş bırakılan ve bir gerekçe sunmayan konutlara, yıllık evlerin değerinin yüzde 3'e kadar vergi zorunluluğu getirildi.

Avustralya: 2018 yılı itibarıyla Melbourne kentinde, altı aydan fazla bir evi boş bırakan ev sahiplerine evin değerinin yüzde 1'i kadar senelik vergi ödeme yükümlülüğü getirildi.

Hollanda: Amsterdam Belediyesi, altı ayı aşan sürede evinin boş olduğunu beyan etmeyen ev sahiplerine 9000 Euro'ya kadar ceza verilmesini öngören bir yasal düzenlemeyi tartışıyor.

1 dolar o tarihte 31 lirayı aşacak! Bu sefer tarihi Merkez Bankası verdi: 1 dolar kaç TL 23 Temmuz 2023?

Prim ödeme şartıyla kolay emeklilik fırsatı! Dikkat: Milyonlarca vatandaşı ilgilendiriyor...

Hükümetten tersine göç adımı: İstanbul'dan memleketine dönenlere teşvik verilecek! 


Geri Dön