02 / 05 / 2024

Evini yabancıya kiralayanlar dikkat! Sizin de başınıza gelebilir! Önleminizi alın!

Evini yabancıya kiralayanlar dikkat! Sizin de başınıza gelebilir! Önleminizi alın!

Türkiye'nin hızla artan şekilde göçmenle karşılaşmasıyla; konut sahipleri ve yabancı kiracı arasında kira alamama sorunu ortaya çıktı. Peki yabancı kiracılarla sözleşme nasıl yapılmalı? İşte yabancı kiracı ve ev sahibi arasındaki sorunlar, nedenler, ve çözümü...



Yabancıların kiralarını ödememe probleminin son dönemde Ukraynalıların gelmesiyle daha görünür olduğuna vurgu yapan Realtyplus Franchising AŞ Kurucu Ortağı Özhan Carda, “İnsanlar apar topar gelip ev kiraladılar. Sonrasında para transferinde gecikmeler olunca ev sahipleri açısından mağduriyetler yaşandı" açıklamasında bulundu ve özellikle kaçak gelen Afgan ve Pakistanlı göçmen kaynaklı sorun yaşandığına vurgu yaptı. Bunların dışında ev kiralayıp sonra yurt dışına gidip ödemeyi ihmal edenlerin de bulunduğunu aktaran Carda, urada devlete ve sektörle ilgili sivil toplum kuruluşlarına da bilgilendirme konusunda önemli görevler düştüğünün altını çizdi. 

Evini yabancıya kiralayanlar dikkat! Sizin de başınıza gelebilir! Önleminizi alın! 

Dünya'dan Leyla İlhan'ın haberine göre; mülk sahiplerine kısa dönemli anlaşma yapmaları ve kiraları da peşin almaları tavsiyesinde bulunan Carda, tahliye taahhütlü sözleşme yapılmasını da önererek, "Mutlaka yabancıdan pasaport istemeliler. Pasaportun gerçek olup olma durumu olabilir. O yüzden mutlaka bir avukat eşliğinde bu sözleşmeler yapılmalı" açıklamasında bulundu.

İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizamettin Aşa, mülteci ya da kaçak kişilere dairelerini kiraya verenlerin bu kişilerin kaçmasıyla muhatap vbulamadıklarının altını çizdi. Bu probleme ilişkin mülk sahiplerine uyarılarda bulunduklarını dile getren Aşa, "Çalışma ya da oturma izni olmadan kiralamayın ya da en azından pasaportunu isteyin, Konsolosluğa ve emniyete bilgi verin diyoruz. Ancak bazı mal sahiplerine sadece cebinde bir kimlikle gelen bu kişilerin verdikleri yüksek fiyatlar cazip geliyor" diye konuştu ve bu kişilerin çekip gitmesi halinde takip edilmesinin imkansız olduğunu belirtti. 

Evini yabancıya kiralayanlar dikkat! Sizin de başınıza gelebilir! Önleminizi alın!

Mülk sahiplerinin gayrimenkullerini verirken öncelikli olarak kira bedelinin kendilerini tatmin edecek değerde olmasına baktığını ifade eden  Mono Hukuk Kurucusu Avukat Hanife Emine Kara, “Bu değerlere de çoğunlukla yabancı uyruklu kişilere yapılan kiralamalarla ulaşmakta, ancak kiraya verenler başta yüksek kira getirisi elde etme amacıyla hareket ederken ileri vadede yaşayabilecekleri sorunları göz ardı etmekte" açıklamasında bulundu ve yabancı uyruklu kişilerle akdedilen kira sözleşmelerinde karşılaşılan ilk problemin,  ikamet izninin veya vergi numarasının olmaması olduğunu belirtti. 

"Yabancı kimlik numarası veya vergi numarası olmayan bir yabancıya salt pasaportu ile kiralama yapılması durumunda, muhtemel bir uyuşmazlık halinde kiracının Türkiye’deki mal varlığına ulaşılma imkanı olmayacak" ifadelerini kullanan Kara, kiraya verenlerin, kira tutarını ödemeyen kiracı aleyhine, icra takibi başlatma ve kiracının tahliyesini talep etme hakkının olduğuna, fakat akdedilen kira sözleşmelerinden sonra kiraların ödenmemesi durumunda alacağın tahsil kabiliyetinin olmaması sorunuyla karşılaşıldığına vurgu yaptı.

Evini yabancıya kiralayanlar dikkat! Sizin de başınıza gelebilir! Önleminizi alın! 

İstanbul Emlak Brokerleri Kulübü (İSTEB) Yönetim Kurulu Başkanı Ulvi Özcan, kendilerinin yabancıya konut kiralarken direkt kiralama yapmadığını, mutlaka findex raporu iyi olan bir Türk kefil aradıklarını belirtti. ürk lirası döviz karşısında değer kaybettiği için Türklerin 25 bin liraya kiralayamadığı 2 oda 1 salon evin yabancı için daha uygun olduğunun altını çizen Özcan, şirket olarak uyguladıkları sözleşmeler sebebiyle sorunla karşılaşmadıklarını dile getirdi. 

Mono Hukuk Kurucusu Avukat Hanife Emine Kara, yabancı uyruklu kişilerin Türkiye’de ikamet etmek amacıyla gayrimenkul kiralamalarının son dönemde oldukça arttığına dikkat çekerek; "Yabancı uyruklu kişilerle akdedilen kira sözleşmelerindeki artışla doğru orantılı olarak, bu kiralamalardan doğan uyuşmazlıklar ile adliyelerde açılan dava ve icra takipleri de önemli ölçüde arttı" açıklamasında bulundu. Özellikle kira bedellerinin ödenmemesi sebebiyle  icra müdürlüklerinde başlatılan tahliye talepli icra takiplerinin ve yine icra hukuk mahkemelerinde görülen davaların sayılarında yükseliş olduğuna dikkat çekti. 

Yabancıya konut satışında flaş gelişme! Resmen Meclis'e geldi! Yeni sınırlandırmalar geliyor!

Türkiye'de 1.169 mahalle yabancı ikametine kapatıldı! Yabancıların girmesi yasaklanan iller ve mahalleler hangileri?

Ev sahiplerinin yüksek kira pişmanlığı! Kiralar ödenmiyor, evler hor kullanılıyor!


Geri Dön