Vergi

Evinizin değeri bu rakamı aşıyorsa aman dikkat: Bu ayın sonuna kadar vergi ödemeyi unutmayın!

Değerli Konut Vergisi'nin ilk taksiti bu ay ödenecek. Peki bu vergiyi kimler ödeyecek, ne kadar vergi ödenecek? İşte ayrıntılar...

Şubat ayına girilmesiyle beraber, Değerli Konut Vergisi beyanname verme zamanı da geldi. Kimlerin Değerli Konut Vergisi beyannamesi vermesi gerektiği sık sık araştırılıyor. 

Sözcü Gazetesi köşe yazarı Nedim Türkmen, bugünkü köşesinde değerli konut vergisini kaleme aldı. Nedim Türkmen, "2023 yılında Türkiye sınırları içinde bulunan mesken nitelikli taşınmazlardan, Emlak Vergisi Kanunu’nun 29’uncu maddesine göre belirlenen bina vergi değeri 2023 yılında 9 milyon 967 bin Türk Lirası’nın üzerinde olanların sahiplerinin 2024'te Değerli Konut Vergisi beyannamesi vermeleri gerekiyor" bilgilerini paylaştı. 

Bu konutlar için; 20 Şubat 2024 günü sonuna kadar beyanname verilmesi gerektiğini dile getiren Türkmen, hesaplanan ve tahakkuk eden verginin, iki eşit taksit şeklinde Şubat ve Ağustos aylarının son gününe kadar ödenmesi gerektiğinin altını çizdi. 

Değerli konut vergisi için beyannameyi kimler verecek, kimler vermeyecek? İşte o değerler: 

- Tek meskeni olanlar, Değerli Konut Vergisi’ne tabi tutulmaz.

- 2023 yılı bina vergi değeri 9 milyon 967 bin TL ve üzerinde olan mesken niteliğindeki gayrimenkuller Değerli Konut Vergisi’ne tabi tutuluyor.

- Bu konutlar için 20 Şubat 2024 günü sonuna kadar beyanname verilmeli ve tahakkuk eden vergi, şubat ve ağustos aylarının son gününe kadar iki eşit taksit şeklinde ödenmeli. 

2023 yılı için beyan edilecek verginin hesaplanmasında dikkate alınacak tarife şu şekilde: 

9.967.000 TL ile 14.951.000 TL arasında olanların 9.967.000 TL'yi geçen kısmı için: Binde 3 

19.963.000 TL'ye kadar olanlar 14.951.000 TL'si için 14.952 TL, fazlası için: Binde 6

19.963.000 TL'den fazla olanlar 19.963.000 TL'si için 44.862 TL, fazlası için: Binde 10 

Nedim Türkmen, "Değerli Konut Vergisi, 7194 sayılı Kanun ile Aralık 2019 yılında vergi sistemimize dahil olmuş ve yapılan ciddi eleştiriler üzerine 7221 sayılı Kanun ile yürürlük tarihi 2020’den 2021 yılına ertelenmişti. Ayrıca kanunun gelir toplama amacını ortadan kaldıran önemli değişiklikler yapılmıştı. Bu değişiklikler ile beraber işlevini yitiren Değerli Konut Vergisi’nin kaldırılması gerekirken hâlâ inatla uygulama devam ettiriliyor" ifadelerini kullandı.

Kanunun Türkiye sınırları içinde yer alan ve bina vergi değeri belli tutarı aşan mesken nitelikli taşınmazları vergilendirmeyi amaçladığını aktaran Türkmen, "Aynı gayrimenkuller için; yine vergi değerleri üzerinden her sene gayrimenkulün bağlı bulunduğu belediyelere Emlak Vergisi de ödendiğini hatırlatayım. Değerli Konutlar Vergisi beyan esasına dayalı bir vergi olarak bilinir. Mükellefler beyannamelerini mesken nitelikli taşınmazın bulunduğu yer belediyesinden alınan bina vergi değerini gösteren belgeyi eklemek suretiyle ilgili yılın Şubat ayının 20’inci günü sonuna kadar taşınmazın olduğu yer vergi dairelerine vermek zorundadır" açıklamasında bulundu. 

Nedim Türkmen, "Değerli Konut Vergisi’nin 3 yıllık uygulaması sonucunda ortaya çıkan tablo şu şekilde özetlenebilir. İlk uygulama yılı olan 2021 yılı için bütçeye konulan hedef 350 milyon Türk Lirası iken tahsilat 23 milyon TL olmuş, 2022 yılı için ek bütçe ile revize tahsilat hedefi 44 milyon TL olarak belirlenmiş fakat tahsilat tutarı 41 milyon TL olmuştur. Uygulamanın 3. yılı olan 2023 yılı için tahsilat hedefi 82 milyon TL olarak belirlenmiş ancak tahsilat 75 milyon Türk Lirası şeklinde gerçekleşti. Yani, 3 senede Değerli Konut Vergisi tahsilatı toplam 138 milyon TL olmuş" bilgilerini verdi. 

Türkmen, söz konusu düzenlemenin 3 senede bütçeye katkısının bugünkü dolar kuruyla sadece 4.5 milyon Amerikan Doları olduğuna ve bunun Boğaz'da bir yalı parası olduğuna vurgu yaptı.  Verginin tahakkuk ve tahsilat tutarı dikkate alındığında; vergi toplamanın maliyetinin oldukça yüksek olduğunun görüldüğünü aktaran Türkmen, en kısa zamanda bu vergi ile vedalaşılması gerektiğinin altını çizdi. 

Bu yıl ticari gayrimenkullerde patlama bekleniyor!

Fay hattı üzerindeki iller tek tek açıklandı! JMO'dan uyarı: Acilen fay yasası çıkarılmalı!

Şubat 2024 iş yeri kira artış oranı belli oldu! Bu ay kiraya ne kadar zam gelecek?