23 / 11 / 2024
fuzul

Evinizin tasarımı kültürünüzü yansıtsın!

Evinizin tasarımı kültürünüzü yansıtsın!

Mobilya modasına yön veren ünlü Fransız tasarımcılar Türklere dekorasyon tüyoları verdi: Fonksiyonelliği ön plana çıkarın, ihtiyacınız olmayan eşyaları satın almayın!






Mobilyanın çekim merkezi Paris oldu Ligne Roset, Mobilier Internationel, Haworth, Artelano, Baccarat, Hermes, Louis Vuitton, Calvin Klein ve Cartier... Dünyaca ünlü mobilya, kristal, mücevher ve hazır giyim markaları... Emmanuel Dietrich ve Pascal Morgue ise bu markaların dünyaca ünlü Fransız tasarımcıları. Özellikle mobilya modasına yön veren yenilikçi ve fonksiyonel tasarımlarıyla dikkat çeken Dietrich ve Morgue ile Paris'te düzenlenen Maison&Objet 2008' mobilya fuarında konuştuk. Büyüyen emlak piyasası ile birlikte yeni ev sahibi olan Türkleri bekleyen zorlu dekorasyon süreçleri ve mobilya tercihleri hakkında SABAH Emlak&Mortgage'a değerlendirmelerde bulunan ikiliden Dietrich'e göre Türklerin yapması gereken gayet basit; "Öyle muhteşem bir kültüre sahipsiniz ki, neden kendiniz olmayı denemiyorsunuz! Evinizi döşerken yenilikçi tasarımlarla Türk kültürünün bütünleştiği bir dekorasyonu benimseyin." Olaya biraz daha Fransız bakan Morgue'a göre ise Türkler eşyanın özüne aykırı davranmayı bir an önce bırakmalı: "Bir ev aldığınızda kendinize yaşam alanı bırakmıyorsunuz, birçok lüzumsuz eşya alarak kendinizi kısıtlıyorsunuz. Buna ne gerek var ki... Eşyalar sizin rahatınız için var."


Dietrich: Neden kendiniz olmayı denemiyorsunuz...


Hermes için tasarladığı saatle 'klasik' olan tasarımcı Dietrich, "Mobilya seçiminde modern fakat Türk kültürünü yansıtan ürünlere yönelin" diyor..


1969'da Besançon'da doğan Emmanuel Dietrich'in Hermes için tasarladığı 'Harnais' adlı saat tasarımı şimdiden bir klasik olurken, Haagen Dazs için yaptığı dondurma kaşığından tam 6 milyon adet üretildi. Dietrich'in klasiklere giren mobilya tasarımları da bulunuyor.


* Hangi markalar için tasarımlar yaptınız?


Hermmarkası için tasarladığım "Harnais" adlı saat tasarım şimdiden bir klasik oldu. Birçok alanda tasarım yapmaya başladım. Haagen Dazs, Dinh Van, Artelano, Mobilier International, Haworth, Baccarat, Ruinart, Calvin Klein, Louis Vuitton gibi markalar için farklı tasarımlara imza attım. Şimdi de Ligne Roset markası için tasarımlar yapıyorum ve birçok tasarımım onlar için de klasikler arasına girdi.


* Hiç Türkiye'de buludunuz mu?


Geçen yıl Türkiye'yi ziyaret etme şansına sahip oldum. Çok etkilendiğimi belirtmeliyim. Oteli görünce zevkinize bir kez daha hayran kaldım. Çok güçlü bir kültürünüz var, yeni ile eskiyi karıştırarak kullanmalısınız, özellikle de ev dekorasyonunda.


* Türkler evlerini nasıl tasarlamalı?


Hepimizin bildiği, mobilyada bir dönem minimalist etkiler çok önemliydi, şimdi ise eklektik görüşler hakim. Türkiye'de gördüğümüz kadarıyla son dönemde yeni yaşam biçimleriyle birlikte lüks konutlar ve rezidanslar yapılıyor. Ben olsam modern mobilyalarla Türk kültürünü yansıtan tasarımların bütünleştiği bir dekorasyon yapardım. Kısaca bir sentez yapıp evimi öyle döşerdim. Çok güçlü bir tarihe ve köklere sahipsiniz. Dolayısıyla evlerinizi döşerken, yenilikçi tasarımlar ve ileri teknoloji malzeme ile geleneğinizi ve kültürünüzü yansıtan objeleri bir arada kullanın.


Morgue: Pahalı olanla değil, basit ve rahat ettiren mobilyalarla ilgilenin


Ligne Roset'in ödüllü tasarımcısı Morgue, "Evi eşya ile doldurmayın, kendinize yaşam alanı bırakın" görüşünde..


Hiçbir zaman beğenmediği şeyleri tasarlamadığını söyleyen Ligne Roset'in baştasarımcısı Pascal Morgue, Cartier için yat tasarımı, Baccarat için kristal ürün tasarımı yaptı.


* Türkler mobilya seçiminde özellikle neye dikkat etmeli?


Mobilyanızın hayatınızı kolaylaştırması gerekir. Bunu unutmayın! Türkiye'de, Fransa'daki gibi küçük stüdyolar olmadığı için genellikle büyük konut veya villalar yapılıyor. Hayatımızda fonksiyonelliği öne çıkarmalıyız. Çok mobilyaya ihtiyaç yok. Beni asla pahalı şeyler ilgilendirmiyor, çok detay ilgilendirmiyor. Basit, kullanımı kolay ve rahat ettiren mobilyalar beni ilgilendiriyor.


* 40 yıldır Türkiye'ye gelip gidiyorsunuz. Gözlemleriniz neler?


Türkiye çok modernleşmiş ama tarihi doku yok olmuş. Mobilyadaki durum ise farklı değil. Bir ev aldığınızda kendinize yaşam alanı bırakmıyorsunuz, birçok lüzumsuz eşya alarak kendinizi kısıtlıyorsunuz. Buna ne gerek var ki... Eşyalar sizin rahatınız için var. Neye ihtiyacınız varsa onu satın alın.


Türk kızı Firuz'un Azra'sı da fuardaydı


Serbest tasarımcı Arzu Firuz halı görünümlü tasarımı Azra ile günlük yaşamdan aldığı modern unsur ve öğelerle geleneksel referansların karışımını ortaya koyuyor. Ligne Roset'in ürün kataloğuna giren Azra ile Türk kızı Firuz esnaf işçiliğini ve ürünün yoğunluğunu, yaşamın yerleşimini ve göçebe hayatı sorguluyor.


Mobilyanın çekim merkezi Paris oldu


Paris'te Parc des Exposition'da 25-29 Ocak tarihleri arasında gerçekleşen Maison&Objet 2008 mobilya ve dekorasyon fuarını tam 90 bin kişi ziyaret etti. 265 bin metrekarelik alanda 3 bin 300 markanın katılımıyla gerçekleşen fuarda; mobilya, dekorasyon malzemeleri, hediyelik ürünler, mutfak ürünleri, moda aksesuarları sergilendi.


(Sabah)


 


 


Geri Dön