11 / 10 / 2024

Evlerin duvarlarını yeniden dokuma halılar süslüyor!

Evlerin duvarlarını yeniden dokuma halılar süslüyor!

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Halı-Kilim ve Eski Kumaş Desenleri Anasanat Dalı Başkanı Aydın Uğurlu, halı ve kilim konusunda binlerce öğrenci yetiştiren bir profesör




Bugüne kadar Türk halıları konusunda çok sayıda konferans veren Uğurlu, halının çok kıymetli bir sanat eseri olduğunu ve iyi bir halı için büyük meblağları gözden çıkarmamız gerektiğini ifade ediyor.

Klasik halılar müzelerde sergilenmeli

Artık halılar yere serilen bir ürün olarak kullanılmanın dışında duvarları da süslüyor. Eğitimini bu yönde geliştiren Aydın Uğurlu, duvarlara asılan halılara son zamanlarda rağbetin arttığını ve bu klasik halı örneklerinin müzelerde sergilenmesi gerektiğini söylüyor. Ressamların bile yağlı boya tablolarını bir kenara koyarak kolaj yapmaya başladığını ifade eden Uğurlu, duvar halısının, ressamların kolaj yaparak başlattıkları akımın aslı olduğunu söylüyor. Profesör Uğurlu, Bir tablo meraklısı aradığı tablo için nasıl müzayedeleri gezip beğendiği eser için gereken parayı ödüyorsa, halı meraklıları için de aynı yorumu yapabiliriz diyor.

Hereke Halısı dünyanın en kalitelisi

Kökeni İrana dayanan Hereke halıları, çok klasik olmasına rağmen en çok rağbet gören türlerin başında geliyor. Ancak Hereke, Aydın Uğurluya göre desen açısından diğer halı türlerinin yanında zayıf kalıyor. Kimliği, karakteri belli olmayan, buna rağmen değerinden çok daha fazla ücretlere satılan bu ürün, bütün bunların yanında teknik açıdan dünyadaki en kaliteli halı.

İran halısı anormal pahalı!

Halı konusunda İranın çok iyi bir ülke olduğunu söyleyen Aydın Uğurlu, İranın halıda Türkiyeyi bile geçtiğini söyledi. Yıllar boyu halıları ile ün yapmış olan Türkiyede şu anda en çok ilgiyi İran halılarının görmesinin üzücü olduğunu belirten Uğurlu, İran halılarının çok teknik olmasına, otantik ya da antika türü hiçbir iz taşımamasına karşın, çok büyük paralara satılması çok tuhaf diyor ve ekliyor Türk halı dokumacılarının İrandakilerden hiçbir eksiği yok

Türkiyedeki en iyi halılar Çanakkalede

Ülkemizde her bölgeye uygun olarak farklı desenlerde dokunan halılarla övünmemiz gerektiğini ifade eden Aydın Uğurlu, her bölgenin kendine göre çok güzel halıları olduğunu söylüyor. Özellikle Balıkesirde Yağcıbedir adı verilen halıları çok beğenen Uğur, Ülkemizde en iyi halılar Çanakkalede dokunuyor diyor.

Dünyanın en pahalı halısı Medinede, en büyüğü ise İranda dokundu

Dünyanın en büyük halısı İran tarafından Dubai şeyhlerinden birine yapılıyor. Halı, bir caminin içini olduğu gibi döşeyecek kadar büyük.

Dünyanın en pahalı halısı ise, Hz. Muhammedin mezarına konulmak üzere 150 yıl önce dokunan üzeri doğal inci ve değerli taşlarla bezeli bir halı. 5.5 milyon dolara satılan halının ise alıcısı gizleniyor. Aydın Uğurluya göre ise halıyı asıl gösteren şey malzeme değil, desen.

Ben Affleck Uşak Halısını ucuza almış

Aydın Uğurlu, İstanbula gelen ve Kapalıçarşıdan 170 bin Euroluk halı alışverişi yapan Ben Affleckin satın aldığı halılar için şu yorumu yaptı.

Kayseri İpek Halı: İpek halı en değerli halı türlerinden biridir. Satın aldığı halının boyutunu ve işçiliğine bağlı olarak çok yüksek rakamlar ödenebilir. (40 bin Euro)

Eski Hereke Halısı: Hereke Halısı için gereksiz meblağlar ödenmesini doğru karşılamıyorum. Çünkü Hereke Halısı çok kaliteli olmasına rağmen desen olarak iyi bir halı cinsi değil. (20 bin Euro)

Antika Şiraz İran Halısı: Bir halının eskiyip Antika olması için 100 yıllık bir ömrü olması gerekir. Ancak halıya antika deseni verilerek bir ürüne antika adı konulabilir. (24 bin Euro)

Antika Uşak Halısı: Ben Affleckin Antika Uşak halısına ödediği fiyat, bu halının değerinden çok aşağıda. (24 bin Euro)

Antika İran Kum İşi İpek Halı: İsmini İrandaki Kum kentinden alan bu halı, türü için ödenen fiyat makul ölçülerde. (9 bin Euro)
Vatan/Alanay Akdoğan


Geri Dön