23 / 12 / 2024

'Evsiz fukara bırakmayacağız' Eminevim Elbirliği sistemi nasıl çalışıyor?

'Evsiz fukara bırakmayacağız' Eminevim Elbirliği sistemi nasıl çalışıyor?

Elbirliği sistemiyle binlerce kişiyi ev sahibi yapan Eminevim'in patronu Emin Üstün: "Konut problemini başka türlü çözmek mümkün değil. Bin lira geliri olan tüketicinin şansı yok"



Elbirliği sistemiyle binlerce kişiyi ev sahibi yapan Eminevim'in patronu Emin Üstün, "Tabanda konut problemini başka türlü çözmek mümkün değil. Bin lira geliri olan tüketicinin ev sahibi olma şansı yok. Uyguladığımız sistemle alt gelir grubunu ev sahibi yapıyoruz" dedi.


Bugüne kadar binlerce insanı ev sahibi yapan Eminevim, Türkiye'nin 81 ilinde ev teslim etmek için kolları sıvadı. Elbirliği sistemiyle, ev almak her ay on binlerce kişi başvururken aynı şekilde her ay yüzlerce kişi de evini teslim alıyor. Bu sistemle isteyen, istediği yerden ev alabiliyor. Faizsiz olması da sistemin en önemli özelliği... Emin Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Emin Üstün'le Elbirliği sistemini ve sektörü, Sabah gazetesinden Seda Tabak'a anlattı... İşte o röportajın bir bölümü...


Eminevim neler yapıyor?

 

Toplumun orta kesimine hitap eden projeler yapıyoruz. Alt kesimi nasıl ev sahibi yapabiliriz diye çalışıyoruz. Eminevim olarak Türkiye'nin her tarafından 70 binden 300 bin liraya kadar Elbirliği sistemimizle ev sahibi yapıyoruz. Aylık geliri çok mahdut olan kesim için çalışıyoruz özellikle. 


Elbirliği sistemi nasıl çalışıyor? 


Tüketici ilk etapta ne kadar bir ev almak istediğini belirliyor. Peşinatlı veya peşinatsız seçenekler arasında tercihini yapıyor. 120 aya kadar taksitlendirme yapılıyor. Seçilen taksit sayısı aynı zamanda o gruptaki kişi sayısıdır. Yapılan ödemelerle her ay bir ev parası birikir. Biriken bu para noter huzurunda yapılan çekilişlerle bir kişiye ev almak üzere kullanılır. 


 Aylık kaç müracaat alıyorsunuz? 


2 bin. Bunların 500 tanesine o ay içerisinde ev alıp veriyoruz. Aylık 700 teslim yapıyoruz.


 Bu sisteme kayıtlı ne kadar müşteri var? 


40 binden fazla müşterimiz var. Bu sistemi de bizden başka kimse uygulamıyor. Tabanda konut problemini başka türlü çözmek mümkün değil. Bin lira geliri olan insanın hiçbir zaman ev sahibi olma şansı yok. Bunun yanı sıra yeni projeler üretmeye başladık. Beylikdüzü'nde Ahenk İstanbul ve Kurtköy'de 560 devam ediyor. Her iki projenin yatırım maliyeti 350 milyon lira. 


İSTİKRARSIZLIK OLURSA SIKINTI YAŞANIR


 Kentsel dönüşüm hakkında ne düşünüyorsunuz?


Dönüşüm zor iş. Vatandaş sıkıntılı bu konuda. Konuyu daha çözmüş değil. 80 metrekaresi olan 30 yıldır kazanamadığı parayı kazanmak istiyor. Herkes de bu sorundan kaçıyor. Müteahhit de diyor ki; "O zaman ben de gider başka yerde proje geliştiririm." Bir deprem olursa, kurunun yanında yaş da yanacak. Demokrasiler seçime endeksli olduğu için seçmen de şuurlu olmazsa, bu da demokrasiyle çözülmüyor. Demek ki biz demokrasiyi daha hak etmiyoruz. Birçok insan da bunun faturasını ödüyor. 


 Bu yıl iki seçim atlattık. Konut alıcısı beklemeye geçti. Sizin satışlarda etkilenme oldu mu? 

Biz alternatif ürettiğimiz için bu tarz sıkıntıları aşabiliyoruz. Ama birçok müteahhit bunu aşamaz. Şimdi 7 ay sonra yine bir seçim var. Sektör yine duraklamaya girecek. Ancak en büyük problem Türkiye'de siyasi istikrarsızlık olursa yaşanır. Millet bu hıza alıştı. Herkes bu hızla yatırım yaptı. Dışa açıldı. Türkiye bu hızla devam etmeli. İstikrar devam etmeli. Ülkemiz çok kıymetli. 300 yıldır korumak için mücadele ediyoruz. Bu ülkenin faturası çok pahalı. Aldığımız arsalarla bir tutulamaz. Her metrekaresi çok değerli. Kıymetini bilmek lazım. Herkesin ilk düşüncesi bu ülke olmalı. Ama maalesef devletten ne kadar alabilirsek kâr sayan bir anlayış var ortada. 


25 YILDIR ARAZİ TOPLUYORUZ


 Gündeminizde neler var?

 

Aydınlı'da 17 bin, Kurtköy'de 18 bin, Darıca'da da 12 bin metrekare arazimiz var. Basın Ekspres'te de Milli Gazete binasının olduğu arsayı 2 sene önce satın aldık. 26 bin metrekarelik. İmarı çıktığız aman proje çalışmalarına başlayacağız. Yine Fikirtepe'de de 230 kişiyle anlaşma aşamasındayız. 10 bin metrekarelik bir ada. Başka dönüşüm projeleri de araştırıyoruz. Kurtköy'de 50 dönümlük bir yer var. Anlaşabilirsek orayı da alacağız. Kurtköy'de otel konseptli rezidans projemiz var. Bu projeyi de dayanışma sistemimiz kapsamında 40-50 bin lira peşinatı olan fakat ev alamayan yine aylık gelire ihtiyacı olan kesime ev veriyoruz. Ekstra kira gelirleri oluyor. 


 Anadolu'ya açılma planlarınız var mı? 


Amacımız zaten bu. Erzurum'da 26 bin metrekarelik bir yer var. Ticari+ konut projesi yapacağız. Antalya'da arazilerimiz var. 


 Ne kadarlık arsa stokunuz var? 


2 bine yakın tapumuz var. Sistemimiz sağlıklı yürüyebilmesi için 25 yıldır arazi topluyoruz. Çünkü ekonomik krizlerde müşteri mağdur olmasın diye çalışıyoruz. 



Devamı Sabah gazetesinde...





Geri Dön