Expo 2020 adayı İzmir'e 2023'e yakışır kentler kurulmalı!
Kentse dönüşüme büyük önem verdiklerini anlatan Ege-Koop Başkanı Aslan, Ege'de modern şehirler kurmayı planladıklarını söyledi
Kentse dönüşüme büyük önem verdiklerini anlatan Ege-Koop Başkanı Aslan, Ege'de modern şehirler kurmayı planladıklarını söyledi.
27 yılda 100 bin kişiyi konut sahibi yapan, güvenilir marka Ege -Koop, İzmir'den sonra şimdi tüm Ege'de modern kentler kurmaya hazırlanıyor. Konut sektöründe modernliğine yanı sıra sosyal altyapıya da büyük önem veren kurum, yeni yılda Manisa, Aydın, Denizli, Muğla, Uşak ve Kütahya'da da binlerce kişiyi ev sahibi yapmayı planlıyor. Kentsel dönüşüm konusuna büyük önem verdiklerinin altını çizen Ege-Koop Genel Başkanı Hüseyin Aslan, tüm Ege'yi karış karış dolaşarak, yeni yatırım alanları tespit edeceklerini ve buralara planlı kentler kuracaklarını dile getirdi.
HALK ORTAK OLMALI
Kentsel dönüşümün artık bir devlet politikası haline geldiğine dikkat çeken Başkan Aslan, özel ve kamu işbirliği sayesinde Cumhuriyet'in 100. yılında planlı ve modern kentlere kavuşacağını söyledi. Türkiye'nin son 50 yılında yaşanan plansız ve çarpık yapılaşmaya 'dur' demek için çok geniş kapsamlı bir çalışmaya ihtiyaç duyulduğunu da vurgulayan Aslan,
"Kentsel dönüşüm sadece kentlerin yıkılıp, yeniden yapılması değildir. Burada asıl önemli olan planlamanın iyi yapılmasıdır. Türkiye her yıl nüfusunu artıran, genç nüfus yoğunluğu fazla olan ve maalesef köyden kente göçlerin deva ettiği bir ülke. Tüm bunları düşünürsek şimdiden planlamalara başlamamız gerekiyor. Bu planların da her kafasına esenin değiştirmeyeceği bir şekilde yapılmalı.' Ama bunu tek başına yerel yönetimler veya tek başına devlet yapamaz. Bunun altından tek başına kalkamazlar. Kentsel dönüşüm çok daha geniş alanlara yayılması gerekiyor. Merkez iktidar, yerel iktidar, özel sektör ve tabi en önemlisi bölgedeki yurttaşlar da konuya dahil edilmelidir. Bu vatandaşların söz sahibi olabileceği bir anlayışla bu çalışma yapılmalıdır. Vatandaşların yapılacak olan projeye güvenmeleri ve ortağı olmaları gerekiyor. Bunu yapmalıyız ki projeyi savunabilsin, projeye inanabilsin. Eğer bunu başaramazsak, onu proje ortağı gösteremezsek, projeyi sahiplendirmezsek, sadece bir takım güçlerle bunu yapmaya kalkarsak bunun adı kentsel dönüşüm olmaz. Bunun adı kentsel zorlama olur. Bu da kent barışını bozmaya neden olur" dedi.
SADECE KANUN YETMEZ
Kentsel dönüşümün sadece kentin gecekondulardan ve kaçak yapılardan temizlediği değişim olmadığını belirten Aslan şöyle devam etti:
"Kentsel dönüşüm; bilim, bilgi ve birikimler ışığında hayata geçirilirse çok daha başarılı olur. Kent içi çalışmalar, yenileme, tamirat, ağaçlandırma, yol yapımı ve bina yapımını kentsel dönüşüm olarak adlandıramayız. Bunun adı kent yenilemedir. Kentsel dönüşüm bu değil. Kentsel dönüşüm, gecekondu bölgelerinin, kaçak binaların bulunduğu alanların, eski sanayi bölgelerinin bozulmuş yani ekonomik gücü çöküntü haline gelmiş kent parçalarının kurumsal yetki kullanılarak yenilenmesidir. Bunun için topyekun bir yetki kullanılarak, plan ve mülkiyet ve fonksiyonlarını yeniden düzenlenmesi gerekir. Sadece kanun çıkarmakla bu iş olmaz. Yerel yönetimler kentsel dönüşüm yapılan bölgedeki vatandaşlarla mutlaka ama mutlaka işbirliği içinde olmalıdır. Vatandaş kentsel dönüşümde nelerin yapılacağını, projenin nelere yol açacağını, proje bittikten sonra ise yaşadığı bölgenin nasıl olacağını, gelişimin görmeli. Görmeli ki projeye inansın. Ben bu güveni kurduğumuz zaman İzmir'de kentsel dönüşümde hiçbir sorun çıkmayacağını düşünüyorum.
Tüm bölge planlanmalı
Doğru planlama ve uygulamalarla Cumhuriyetin 100. yılında olması gereken kentlere kavuşabileceği mi de vurgulayan Başkan Aslan, İzmir'in bunu gerçekleştirebilecek güce sahip olduğunu söyledi. "2023 yılına kadar hem kentimizi yenileyelim hem de kentimizi dönüştürelim" diyen Aslan,"İzmir'i çok ayrı değerlendirmek gerekiyor. İzmir gerçekten çok farklı bir yapıya sahip. Bugün dünya kenti olduğunu söyleyen birçok Avrupa kentinden bile daha güzel bir kent İzmir. Onlarda olmayan güzellikler var. Kadifekale, Agora, Smyrna gibi tarihi alanları, termal suyu, Çeşme'si, Kuşada'sı, Selçuk'u ve Bergama'sı var. Tabi İzmir'in yenilenmesi, kentsel dönüşüme uğraması, sadece yıkılıp yerine bina yapılmasıyla sağlanamaz. Tarihiyle geçmişiyle, sanayisiyle, kültürüyle bir bütün olarak ele alması gerekiyor. Eğer bunu sağlarsak İzmir 2023 yılında dünya kentleriyle yarışır noktaya gelir. Sadece İzmir'i değil aslında tüm Ege'yi planlamamız gerekiyor Eğer siz çevredeki illeri de bu kapsama dahil ederseniz çok büyük bir alan elde edersiniz Bu kenti sevenlerin bir araya gelip, bu kenti bütün dünyaya tanıtması görevidir" dedi.
Yeni yatırımlar
27 yılda 100 bine yakın kişiyi konut sahibi yapan Ege-Koop'un şimdilerde tüm Ege'ye açılma kararını aldığını söyleyen Aslan, İzmir'in ardından Manisa, Aydın, Denizli, Muğla, Uşak ve Kütahya'da da binlerce kişiyi ev sahibi yapmayı planladıklarını dile getirdi. Ege-Koop'un verdiği güvene karşılık vatandaşlardan büyük ilgi gördüğünü de vurgulayan Aslan, "Yaklaşık bir aydır hazırladığımız tanıtım aracımızla Ege'yi karış karış geziyoruz. Bugüne kadar yaptığımız projeleri anlatıp, yapacaklarımızın bilgisini verdik. Bölgelerin ihtiyacı olan konut araştırmalarını da yaptık. Gördük ki Egeliler Ege-Koop'un bölgelerine gelmesini istiyor. Şuanda bölgelerde anket çalışmalarına başladık. Vatandaşların taleplerini alacağız. Ona göre de kentler kurmaya başlayacağız, önceliğimiz de Uşak ve Denizli gibi iller var. İzmir'den sonra Ege'de ve belki daha sonra tüm Türkiye'de kentler kuracağız" diye konuştu.
Sabah