28 / 04 / 2024

EXPO 2020'yi Dubai kazandı!

EXPO 2020'yi Dubai kazandı!

EXPO 2020'nin hangi kentte düzenleneceğini belirlemek üzere toplanan Uluslararası Sergiler Bürosu (BIE) Genel Kurulu'nda yapılan oylamada Dubai 116 oy alarak EXPO’ya ev sahipliği yapmaya hak kazandı....



Fransa’nın başkenti Paris’teki OECD binasında yapılan BIE üyesi 167 ülke delegesinin katıldığı oylamada İzmir’in 36 oy alarak ikinci turda elenmesiyle Rusya’nın Ekaterinburg şehri ile Birleşik Arap Emirlikleri’nin Dubai şehri son tura kaldı.


Son tur oylamasında Dubai 116 oy alarak ipi göğüsledi, Ekaterinburg ise 47 oy alarak ikinci oldu. Bir oy da kullanılmadı.


Bu arada oylamaları izleyen Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, Türkiye’nin ikinci turda elenmesinin ardından, son tura önde giren Dubai delegasyonunu tebrik etti.


EXPO 2020 için Rusya'nın Ekaterinbug, Brezilya'nın Sao Paulo ve Birleşik Arap Emirlikleri'nden Dubai ile yarışan İzmir, ilk turda 13 oyla elenen Sao Paulo'nun ardından ikinci turda 36 oyla yarışa veda etmişti. 


- EXPO hakkında 


Küresel çapta bilgi birikimini daha yaşanılır bir dünya için bir araya getiren organizasyonlar olan EXPO’larda, ürünlerden çok fikirler, kültürler ve dünyanın geleceği için projeler sergileniyor.


Dünyanın en eski ve en büyük uluslararası etkinliklerinden biri EXPO, başka bir deyişle "Dünya Sergisi", beş yılda bir düzenleniyor ve altı ay sürüyor. Katılımcıları arasında devletler, uluslararası kuruluşlar, sivil toplum örgütleri ve şirketler yer alıyor.


EXPO, Dünya Sergileri'nin organizasyonu ile ilgili düzenlemeler, merkezi Paris’te olan, 167 kayıtlı üyesi bulunan Uluslararası Sergiler Bürosu (BIE) tarafından yürütülüyor.


İlk Dünya Sergisi, 1851’de Londra’da yapıldı. Telefon ilk kez 1876 yılında Philadelphia EXPO’sunda, mikrofon ilk kez 1878 yılında Paris EXPO’sunda, faks makinesi ilk kez 1904 yılında Saint-Louis EXPO’sunda ve televizyon ilk kez 1939 New York EXPO’sunda sergilendi.


 EXPO, 2010’da Şangay’da 5,28 kilometrekarelik alanda düzenlendi ve 73 milyon ziyaretçi çekti.


EXPO’nun ev sahipliğini 2015 yılında Milano (İtalya) yapacak.


AA


Geri Dön