29 / 04 / 2024

EXPO ve kruvaziyer İzmir'in önünü açtı!

EXPO ve kruvaziyer İzmir'in önünü açtı!

İzmir İtalyan Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Rebii Akdurak, "Eskiden İtalya'da 'İzmir' dediğim zaman hiç kimse nerede olduğunu bilmiyordu. Ancak kruvaziyer turizmi ve EXPO, İzmir'in İtalya'da iyi bir şekilde tanınmasına neden oldu" dedi.



1994 yılında kurulan  İzmir  İtalyan Ticaret Odası, Türkiye ve özellikle Ege Bölgesi'nin İtalya ile olan ilişkilerini sıcak tutmak amacıyla çalışmalarını sürdürüyor. İzmir İtalyan Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanlığı'nın yanı sıra İzmir Ticaret Odası Meclis Başkanı olarak görev yapan Rebii Akdurak da, bu çalışmalara öncülük eden isimlerden biri. Rebii Akdurak, iki ülke arasındaki ilişkileri ve İzmir İtalyan Ticaret Odası'nın yeni projelerini Gözlem Gazetesi okurları için anlattı. 


İtalya ve Türkiye'nin birbirlerinin ticaret ve imkanlarını tanımasının büyük önem taşığına değinen Akdurak,  "İki ülke de birbirinin varlığından haberdar, ama özellikle Ege Bölgesi'nin varlığından haberdar değilller. İstanbul Türkiye'nin finans merkezi,  Ankara  da başkenti. Dolayısıyla İzmir ve Ege Bölgesi'nin imkanlarında gözardı ya da tanınmamışlık vardı. Bizde İtalyan Ticaret Odası olarak özellikle bu bölgenin var olan mevcut değerlerini İtalya'ya tanıtma çabası içindeydik. Aynı şekilde buradaki yatırımcıların İtalya ile yapacağı işbirliklerine de destek olmaya çalışıyoruz. Buradaki firmaları İtalya'daki fuarlara götürerek oradaki organizasyonları yapıyoruz ya da Türkiye'de yatırım düşünen İtalyan yatırımcılara İzmir ve Ege'deki imkanları tanıtmaya çalışıyoruz. Türkiye ile İtalya arasındaki ikili ticaretin artışıyla Ege ve İtalya arasında yapılan ticaretin artışını karşılaştırıyorum. Ege'nin ticaret artışı daha fazla olduğunda 'demek ki birşeyler başarılı gidiyor' diye düşünüyorum" dedi.


İki ülke arasındaki ticaret hacminin 2014 yılında 18 milyar dolara yaklaştığına dikkat çeken Akdurak, "Türkiye, İtalya'ya 6 milyar dolar civarında mal satıyor, 12 milyar dolar civarında da mal alıyor. Ege Bölgesi'nin bundaki payı yüzde 10'un üzerinde. İki ülke arasında normalde her yıl yüzde 10-12 civarında bir artış oluyorsa, Ege ve İzmir'le olan ikili ticaretin yüzde 10'un üzerinde olması da, bu bölgenin kapasite ve imkanlarının gittikçe daha fazla tanınıyor olduğunu gösterir. Biz İzmir İtalyan Ticaret Odası olarak bunları mutlulukla karşılıyoruz" diye konuştu.


Kruvaziyer ve EXPO fark yarattı


Türkiye'nin kruvaziyer turizminde büyük yol kat ettiğine vurgu yapan Akdurak, "Kruvaziyer turizmi Türkiye'de sıfır noktasında idi. O konuda da en büyük katkıyı İzmir Ticaret Odası ve İzmir İtalyan Ticaret Odası koydu. Şu an 650 bin civarında turist İzmir'i ziyaret ediyor. Bu çok önemli, çünkü insanlar ticaret yapmadan önce o bölgeyi görmek istiyorlar ve ya gördüklerinde o bölge ile ilgileniyorlar. Ben eskiden İtalya'da 'İzmir' dediğim zaman hiç kimse nerede olduğunu bilmiyordu.  Ancak iki olay İzmir'in İtalya'da iyi bir şekilde tanınmasına neden oldu. Bunlardan birisi kruvaziyer turizmi, ikincisi de her ne kadar kaybetsek de aslında kazandığımız EXPO. EXPO'daki İzmir teması İzmir'in İtalya'da oldukça tanınmasına neden oldu" ifadelerini kullandı.


Eğitime ağırlık verilecek


Akdurak, bundan sonraki süreçte iki ülkeyi ticaretin yanı sıra kültür ve eğitim alanında da  yakınlaştırmayı hedeflediklerini ifade etti. Önceden de bu yönde çalışmaları olduğunu hatırlatan Akdurak, "Geçmişte Ekonomi Üniversitesi Moda Tasarımı Bölümü için Milano'daki Istituto Europeo di Design'la işbirliği yaparak bu çalışmalara başlamıştık. Yine  Bocconi Üniversitesi ile bir çalışmamız olmuştu. En son Milano'yu ziyaretimizde Milano Ticaret Odası Başkan Vekili aynı zamanda Bocconi Üniversitesi'nin de Mütevelli Heyeti'nde bulunuyor. Kendisi ile öğrenci değişimi ve işbirliği konusunda da anlaşma yaptık. Bunun da çok hızlı bir şekilde ilerleyeceğini tahmin ediyorum. İzmir'de şuan 9 üniversite var. Bize talepte bulunan başka üniversiteler olursa bizde İzmir İtalyan Ticaret Odası olarak katkı koyarız. Bu çalışmalar sadece İzmir Ekonomi Üniversitesi ile sınırlı kalmayacak. Konsolosluğumuz da bu konuda her zaman destek oluyor" şeklinde konuştu


İtalya turizm fuarına katılacak


İzmir İtalyan Ticaret Odası olarak her zaman yeni projeler ürettiklerini aktaran Akdurak, bu sene Türkiye ve İtalya'da turizm, tekstil, yatçılık, ambalaj, kağıtçılık ve paketleme konularında projeler gerçekleştireceklerini söyledi. Akdurak, Bunların bir kısmının fuar organizasyonlarına katılmak ya da fuarları organize etmek şeklinde olacağını, bir kısmının da worksop olarak düzenleneceğini dile getirdi. Yıl sonunda İzmir'de bir turizm fuarı yapılacağını da belirten Akdurak, "Önümüzdeki günlerde de bu konuyla ilgili İZFAŞ'ta bir toplantı düzenlenecek. Bu güne kadar yakın bölgelerden katılım oluyordu. Biz bu yıl ilk defa İtalya'nın da bu fuarda geniş bir katılımla yer alması için çalışma yapacağız. 


Türkiye ve İtalya işbirliğine mecbur


İzmir'deki MARBLE Fuarı'na da İtalya'dan çok sayıda katılımcı ve ziyaretçi geldiğini sözlerine ekleyen Akdurak, şöyle konuştu: "Bu bizim için çok önemli bir fuar. İtalya da mermercilik sektörü çok iyi fakat çıkan mermer sayısı çeşit olarak çok az. Yine İtalya'da teknoloji çok iyi. O bakımdan Türkiye ve İtalya'nın bir işbirliği mecburiyeti var. Biz oradan makine ve mermer alıp satıyoruz. Bu uzun yıllar devam edecek. İzmir'deki yeni fuar alanın açılması ile şuan sığmayan bazı firmalar da bu fuarda yer alacak." 


Gözlem



Geri Dön