Sektörel

Eylül ayında 92 bin 483 konut satıldı!

Türkiye'de konut satışları eylülde, önceki yılın aynı ayına göre yüzde 20,1 oranında azaldı ve 92 bin 483 adede geriledi.

Türkiye İstatistik Kurumu'nun dün açıkladığı son verilere göre ipotekli konut satışları ise yüzde 33,5 oranında keskin düşüşle 28 bin 684'e çekildi. Toplam konut satışları içinde ipotekli satışların payı yüzde 31'e inerken, İstanbul, 15 bin 994 konut adet satışı ile en yüksek paya (yüzde 17,3) sahip oldu. İstanbul'da geçen ay ise 19 bine yakın satış gerçekleşmişti. Konut satışlarındaki düşüşle ilgili Zaman'a açıklama yapan İstanbul İnşaatçılar Derneği'nin (İNDER) Başkanı Nazmi Durbakayım, bu sene aslında toplam yeni konut satışında yüzde 15 büyüme beklediklerini belirterek, “Ancak seçimin tekrarlanması, sürecin uzaması ve terör olayları konut alıcısını tedirginliğe ve beklemeye itti. Bu sebeple yüzde 15 büyüme olmayacak gibi. Satışta geçen yılın rakamlarını ancak yakalayacağız.” dedi. Geçen yıl ilk 9 ayda 831 bin konut satılmıştı. Bu sene ilk 9 ayda ise 936 bin konut satıldı. Ancak son 3 ayda düşüş sürerse toplam satışın geçen yılki 1 milyon 165 bine ancak ulaşması öngörülüyor. “Fakat eğer seçim sonrası normalleşme sağlanırsa yüzde 5 daha üstte satış yapılabilir.” diyen Durbakayım, satışta en fazla düşüşü ise lokasyon ve fiyat planlamasını tüketiciye göre iyi analiz edemeyen ve genellikle marka olmayan şirketlerin yaşadığını söyledi. Markalı konut satışlarında genellikle satışların artarak devam ettiğini kaydeden Nazmi Durbakayım, “Seçim hayırlı olur ve terör biterse artış eğilimi sürer.” dedi. Eylülde Ankara'da 9 bin 810, İzmir'de 5 bin 251 konut satıldı. Konut satış sayısının düşük olduğu iller sırasıyla 11 konut ile Hakkâri, 16 konut ile Şırnak ve 19 konut ile Ardahan oldu. Yabancılara konut satışında da eylül ayında düşüş yaşandı. Buna göre yabancılara satış eylülde yüzde 4,8 düşüşle 1.768 adet oldu. Uzmanlar, eylüldeki satışın düşmesinde 1 haftalık bayram tatilinin de etkisi olduğu kanaatinde.


Satışlar en çok temmuz ayında geriledi


Eylül ayındaki yüzde 20,1'lik düşüş, konut satışlarında Temmuz 2014'ten bu yana kaydedilen en sert gerileme oldu. Konuyu değerlendiren Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (Konutder) Başkanı Ömer Faruk Çelik ise satışlardaki düşüşte baz etkisinin rolü bulunduğunu düşünüyor. “Çünkü geçen yıl ilk 8 ayda cumhurbaşkanlığı seçimlerinin de etkisiyle konut satışları düşük çıkmıştı. O yüzden bu sene ilk 8 ayda açıklanan veriler ‘satışlar patladı' diye lanse edildi. Oysa ben bunun abartılacak bir durum olmadığını ifade etmiştim. Nitekim şimdi benim dediğim noktaya geldik. Geçen yıl son 4 ay satışlar patlamıştı. O sebeple şu an satışlar eridi görünüyor. Ama elbette ki ekonomideki gelişmeler sebebiyle bu yılki toplam satış geçen yıla yakın olacak. Yani sektör yatay seyrediyor.” dedi.


KREDİ MALİYETLERİ YÜZDE 46 ARTTI


Türkiye'deki konut satışlarında yüzde 15'lik artış hedefinin tutmamasında konut kredi faiz oranlarının hızlı yükselmesinin de payı bulunuyor. Uzmanlar yılbaşında yüzde 0,82 olan konut kredi faiz oranlarının şu an 1,25'leri aştığına dikkat çekerek, “Bu, kredi maliyetlerini artırdı. Tüketiciyi beklemeye itti.” değerlendirmesinde bulundu. Nitekim geçen yıl kasımda 0,87'den 10 yıl vadeyle 120 bin lira kredi çekerek ev alan bir tüketici, krediyi şu an çekseydi maliyetlerinde 35 bin liranın üzerinde artış yaşanacaktı. Konut satışını düşüren faktörler  ise şöyle: Konut kredi faiz oranı yılbaşında 0,82 idi, şu an 1,2, Eylül'deki bayram tatili düşüşte etkili oldu . Seçim sonrası koalisyon kurulamadı, tüketici bekle-göre geçti. İkinci seçim kararı ve terör olayları tüketiciyi endişelendirdi.


Zaman