19 / 05 / 2024

EYT Bağ- Kur primi 7200 güne düşecek mi? Bağ-Kur prim gün sayısı düştü mü?

EYT Bağ- Kur primi 7200 güne düşecek mi? Bağ-Kur prim gün sayısı düştü mü?

EYT Bağ-Kur prim gün sayısındaki son durum pek çok vatandaşın gündeminde yer alıyor. Bağ-Kur’dan emekli olan kişilerin 9 bin gün prim ödeyerek emekli olabileceği açıklanmıştı. Peki EYT Bağ- Kur primde son durum ne?



SSK'lı olarak çalışan kişiler, 7200 günden emekliliklerini kazanmış kişiler, BAĞ-KUR sigortası olan kişiler içinde prim gün şartı 9.000 gün olduğu açıklanmıştır. Emeklilik hakkına kavuşan Bağ-Kur’lu olanlar, prim gün sayısının düşürülüp, eşitlenme işlemini yapacak olan düzenlemeyi bekliyor. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un yaptığı açıklamada Bağ-Kurlular için prim eşitleme düzenlemesi yapılabileceğinin sinyalini geçtiğimiz günlerde vermişti.

EYT BAĞKUR PRİM SAYISI 7200 GÜNE DÜŞECEK Mİ?

SSK'lı çalışan kişiler, 7200 günden emekliliklerini elde edebiliyorlar. BAĞ-KUR sigortası olan vatandaşlar için prim gün şartı 9.000 gün oldu. Sigortasını BAĞ-KUR'dan yaptıran kişiler, prim günlerinin SSK ile eşitlenmesi beklentilerini hala sıcak tutuyorlar.

Bakan Bilgin, Bağ-Kur'lular için erken emekliliklerine dair çalışmaların yapıldığını açıklamıştı. Mart ayının sonuna doğru da Ülke TV Canlı yayınında açıklamalarda bulunan Bakan Bilgin, Bağ-Kur’dan emekli olanların 9 bin gün prim ödeyerek, emekli olabilmelerine ve diğer gruplar ile primin eşitlenmesi adına taleplerini şu şekilde belirtmişti;

Bağ-Kur’lu olan vatandaşlar, kendi işletmelerine sahiptirler. Bu şekilde tanımlanıyor; 4b, 4a, 4c diye, 4a’lı yani sigortalı olan eski sisteme göre, işçi emekçi onların yanında çalışmaktadır. Bir işverene bağlıdırlar. O vatandaşların, 5 bin ve küsur olan prim günü ödemesi sosyal devletin uygulaması olarak doğru bir uygulama kategorisindedir. Ama kişi, Bağ-Kur, kendi işletmesinde çalışıyor. Yanında bazen işçi de çalıştırıyor. Ancak orada benim adil görmediğim bir uygulama bulunuyor; yanında en fazla 3 veya 5 kişi çalıştıran küçük işletmeleri de ayırt etmek gerekiyor. Orada bir düzenleme yapılması da gerekiyor. Böyle bir düzenlemeyi biz çalıştık, çalışıyoruz ama o yeni bir sosyal güvenlik reformunu gerektiriyor.”


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön