28 / 04 / 2024

Emeklilik için gereken prim günü sayısı 7200'e düşüyor: Yeni düzenleme detayları

Emeklilik için gereken prim günü sayısı 7200'e düşüyor: Yeni düzenleme detayları

Emeklilik süreci, farklı meslek grupları ve sigorta kollarına bağlı olarak değişiklik gösterebilmektedir. Son zamanlarda gündeme gelen önemli bir gelişme ise emeklilik için gereken prim günü sayısının düzenlenmesi ile ilgilidir. İşte 1 milyon kişiyi yakından ilgilendiren yeni emeklilik düzenlemesi..



Mevcut şartlarda emekli olabilmek için ihtiyaç duyulan prim günü sayısı 9000 olarak belirlenmişti. Ancak yeni düzenlemeyle birlikte bu prim günü sayısı 7200'e çekilecektir. Yaklaşık 1 milyon kişinin emeklilik planını etkileyecek olan bu düzenleme, emeklilik sürecinin öne çekilmesini sağlayacak.  İşte yeni düzenlemenin detayları...

Yeni düzenleme nasıl olacak? 

Önümüzdeki dönemde, Türkiye'nin emeklilik sistemi üzerinde önemli reformlar yapılması planlanmaktadır. Bu reformların en öne çıkan maddesi, Bağ-Kur ve SSK primlerinin 7200 güne eşitlenmesini içermektedir. Şu anki sistemde, Bağ-Kur'lu 1 milyon esnafın emekli olabilmesi için 9000 gün prim ödemesi gerekmektedir. Ancak yapılan düzenleme ile bu süre 7200 güne indirilerek, esnafların daha hızlı bir şekilde emekli olmalarına olanak tanınacaktır. Bu düzenleme ile emekli olacak kişilerin 5 yıl erken emekli olmaları planlanıyor. 

 Emeklilik için gereken prim günü sayısı 7200 e düşüyor: Yeni düzenleme detayları

Bu düzenleme Bağ-Kur emeklilerini kapsıyor mu?

Kapsamın belirlenmesi, esnafın yanında çalışan işçi sayısı, basit usulde vergilendirme ve vergiden muaf esnaf gibi önemli özelliklere dikkat edilerek gerçekleştirilecektir. Ancak geniş bir kapsamın benimsenmesi de değerlendirilmektedir. Dolayısıyla tüm Bağ-Kurluları içerebileceği açıklanmıştır.

8 Eylül 1999 ile 30 Ocak 2008 tarihleri arasında Bağ-Kur sigortalısı olarak kayıtlı olan bireyler için yapılan indirimde, sigortalıların emeklilik hakkı elde edebilmeleri için gereken gün sayısı kadın ve erkeklerde 25 yıl olarak belirlenmiştir. Bu da 9 bin güne denk gelmektedir. Ancak yaş şartı, kadınlar için 58 yaş, erkekler için ise 60 yaş olarak uygulanmıştır. 

01.05.2008 tarihinden sonra sigortalı olan bireyler için emeklilik şartları farklıdır. En az 9 bin gün prim ödeme şartı aranmaktadır. Kadınlar için emeklilik yaşını başlatmak için 58 yaş gerekirken, erkekler için bu yaş sınırı 60'tır. Emeklilik yaşının tamamlanması ise kademeli olarak artmaktadır ve son hedef 65 yaş olarak belirlenmiştir. 

MetLife’tan kaçırılmayacak kampanya! Yeni BES satın alan müşterilere 1000 TL ek katkı payı verecek!

Allianz Türkiye’nin BES fonları 7 ayda yüzde 50 getiri ile birinci oldu!

Emeklilere ek gelir sağlayacak çifte maaş sigortası yolda! Bütün emekliler hemen yeni sisteme göz atsın!


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön