12 / 05 / 2024

EYT başvurusunda flaş detay! Mağdur olmamak için bunu yapın

EYT başvurusunda flaş detay! Mağdur olmamak için bunu yapın

Emeklilik başvurusu yapacak çalışan EYT'lilerin dikkat edeceği iki önemli detay var. Birincisi işverene verilecek evrak ve dilekçe, ikincisi işten ayrılacağı tarih olarak karşımıza çıkıyor. Mağdur olmamak için bu ayrıntıya dikkat!



ÇALIŞAN EMEKLİLER AÇISINDAN KRİTİK İKİ DURUM

Mevzuat gereği emeklilik müracaat edilen aydan sonraki ay başından itibaren başlıyor. Aynı şekilde maaş hesabı da müracaat edilen aydan sonraki ay başından itibaren hesaplanıyor. Bu kurala göre Mart'ın 1'inde yapılan başvuru ile 31'inde yapılan başvuru arasında hiçbir fark bulunmuyor. Her iki EYT'li içinde emeklilik ve maaş 1 Nisan'dan itibaren başlıyor. Bu uygulama çalışan emekliler açısından kritik iki durumu da ortaya çıkartıyor.

O KELİMEYE DİKKAT

EYT'lilerin büyük çoğunluğu SSK yani 4A kapsamında bulunuyor. Bu EYT'lilerin yüzde 87'si ise bir işyerinde halen çalışıyor. Bu yüzden EYT başvurusu yapacak vatandaşların büyük çoğunluğunun işyerlerinden ayrılması da gerekiyor. Mevzuatımız gereği emeklilik müracaatı yapmadan önce çalışanlar açısından iş yerinden çıkış belgesi alınması şartı var.

DİLEKÇEYE 'EMEKLİLİK' GEREKÇESİNİ YAZMAK ÖNEMLİ

Buna göre çalışan EYT'liler önce işyerlerinden çıkış alacaklar ve sonra başvurularını gerçekleştirecekler. Burada işyerinden ayrılmak için verilecek dilekçeye 'emeklilik' gerekçesini yazmak büyük önem taşıyor. Bunu yazarak tazminat hakkınızı da korumuş olacaksınız. İkincisi ise çıkış işleminin mutlaka kod 8 ile yani emeklilik gerekçesiyle olması da gerekiyor.

BELGE NASIL ELDE EDİLİR?

Burada işyerleri ayrılmak isteyen çalışanlarından öncelikli olarak 'Emekli olabilir' yazısı istemeye başlamışlardı. Bunun için de SGK'larda bir yoğunluk oluşmaya başladı. EYT'liler önce bu belge için kuyruğa giriyor sonra çıkış alıp tekrar emeklilik işlemleri için kuyruğa giriyordu. Ancak SGK bu belgenin kendilerinden alınmasına gerek olmadığını belirterek bir duyuru yaptı. Duyuruda belgelerin internetten alınabileceği ve nasıl elde edileceği de anlatıldı:


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön