13 / 05 / 2024

EYT başvurusunda flaş detay! Mağdur olmamak için bunu yapın

EYT başvurusunda flaş detay! Mağdur olmamak için bunu yapın

Emeklilik başvurusu yapacak çalışan EYT'lilerin dikkat edeceği iki önemli detay var. Birincisi işverene verilecek evrak ve dilekçe, ikincisi işten ayrılacağı tarih olarak karşımıza çıkıyor. Mağdur olmamak için bu ayrıntıya dikkat!



'EMEKLİ OLABİLİR' YAZISI NASIL TEMİN EDİLİR?

"Düzenleme kapsamında yaşlılık aylığına hak kazanma şartlarını yerine getiren sigortalılarımıza aylık bağlanabilmesi için işverenleri tarafından işten ayrılış bildirgelerinin verilmesi sonrası Kurumumuza "Gelir/Aylık/Ödenek Talep Belgesi" ile başvurulması yeterlidir. Buna rağmen, işverenler tarafından işten ayrılış bildirgesi verilmeden önce "Emekli Olur" yazısı temin edilmek üzere sigortalıların Kurumumuza yönlendirildiği tespit edilmiş olup, sigortalıların emekli olabilmeleri için Kurumumuzdan bu yazının temin edilmesine gerek bulunmamaktadır.

NE ZAMAN EMEKLİ OLURUM UYGULAMASI

Kurumumuz tarafından e-Devlet platformunda sunulan hizmetler arasında yer alan "SGK Tescil ve Hizmet Dökümü", "Sosyal Güvenlik Kayıt Belgesi" ve "Çalışma Hayatım" ayrıca www.sgk.gov.tr internet adresinde yer alan "Ne Zaman Emekli Olurum" uygulamalarında sigortalıların aylığı hak kazanmak için yerine getirmesi gereken şartlar, bu şartları yerine getirip getirmedikleri ve hangi tarihte yerine getirecekleri, sigortalı tescil ve hizmet bilgileri yer almaktadır.

İŞTEN AYRILIŞ BİLDİRGELERİNİN DÜZENLENMESİ

Bu nedenle, işverenlerce sigortalıların söz konusu belgeleri temin etmesi için Kurumumuza yönlendirilmemesi, e-Devlet üzerinden temin edilecek bilgi ve belgelere istinaden işten ayrılış bildirgelerinin düzenlenmesi, sadece hizmetlerinde tereddüt olan sigortalılar için Kurumumuzdan resmi yazı talep etmeleri aylık bağlama işlemlerinin en kısa zamanda sonuçlanmasını ve sigortalıların herhangi bir mağduriyet yaşamamalarını sağlayacaktır."

AY BAŞI MI AY SONU MU?

Bu belgeyi temin eden çalışan EYT'lilerin başvuru öncesi çıkış belgesi alacakları tarih de çok önemli. Özellikle tekrar aynı işyerinde çalışacak olanların maaş kaybı yaşamamaları için işten ayrılma tarihlerine dikkat etmeleri gerekiyor.

İŞTEN AYRILINCA AYNI AY İÇİNDE TEKRAR İŞE GİRİLEMİYOR

SGK sistemi işten ayrılan bir kişinin tekrar aynı ay içinde emekli olarak yani SGDP (Sosyal Güvenlik Destek Primi) ile tekrar işe girişine izin vermiyor. Bu işe giriş için bir sonraki ay bekleniyor. Zaten emeklilik için müracaat edildiğinde de emeklilik süresi bir sonraki ay başından itibaren başlıyor, maaş da bu tarihten itibaren hesaplanıyor. Bunu bir örnekle anlatacak olursak, Mart ayının 10'unda işten ayrılan bir EYT'li 11'inde başvurusu yaptığında tekrar emekli olarak işe girişinin yapılması için 1 Nisan'ın beklenmesi gerekiyor. Bu durumda bu EYT'li 20 gün işsiz kalıp maaş alamıyor. Oysa ay sonuna doğru çıkışını almış olsa maaş kaybı yaşamayacak.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön