30 / 04 / 2024

EYT Şartı Kaldırıldı mı? Kısmi Emeklilik Sistemi Kimleri Kapsıyor?

EYT Şartı Kaldırıldı mı? Kısmi Emeklilik Sistemi Kimleri Kapsıyor?

Bazı kişiler için EYT şartının kaldırıldığı duyuruldu. Torba yasa gündeminde kısmi emeklilik ele alınmaya devam ediyor. Kısmi emeklilik düzenlemesi kapsamında kadınlar için 50, erkekler için 55 yaş şartının getirilmesi bekleniyor.  3600-5000 primle de erken emeklilik bekleniyor.



Kısmi emeklilik sisteminde son durum torba yasa ile gündeme geldi. EYT’den yararlanamayanlar kısmi emeklilik düzenlemesinden yararlanabilecekler. Kısmi emeklilik sisteminde bazı reform çalışmaları yapılmaya devam ediyor. Bu kapsamda kadın ve erkeklerde yaş düşürülmesi ve prim ödeme günleri gibi faktörler dikkate alınıyor. Bu düzenlemede kadınların erken emekli olabilmesi için yaşlarının 50’ye erkeklerin ise 55’e düşürülmesi bekleniyor. Bu durumda kimlerin kısmi emeklilik düzenlemesinden yararlanabileceği ve şartların nasıl olacağı merak ediliyor. İşte EYT şartının kaldırıldığı bazı kişiler ve kısmi emeklilik hakkındaki önemli detaylar… 

Kısmi emeklilik kimleri kapsıyor?

Kısmi emeklilik düzenlemesiyle 10 yıldır prim ödemesi yapanların emekli olması bekleniyor. 10 yıl primle emekli olmak isteyenler için en önemli şart 8 Eylül 1999 ve öncesinde sigorta başlangıcının olmasıdır. Diğer şart ise SSK’lı olmaktır. 3600 günü  veya 15 yılı dolduran kişilerde kadınlar için 50, erkekler için ise 50 yaş şartı aranmaktadır. Bu şartlardan en son gerçekleşene ve emeklilik yaşı doldurulduğu tarihte emeklilik ödemesi yapılacaktır.  Kadınlarda emekli aylığı için tamamlanması gereken şartlar, 58 yaşına ve erkeklerde ise 60 yaşına kadar çıkmaktadır. Bu yaş sınırlaması, EYT düzenlemesi ile kaldırılmamıştır.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön